Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правозахисники передали до Міжнародного карного суду матеріали по злочинах на сході

26 жовтня 2015, 13:19
1366
3
Автор:
Реклама

23 жовтня 2015 року організація "Міжнародне партнерство з прав людини" (МППЧ) надала матеріали про військові злочини і злочини проти людяності в Україні до Міжнародного карного суду (ICC) в Гаазі, Нідерланди. Передані матеріали містять більше 300 свідчень жертв і очевидців.

Повідомлення МППЧ було представлене як частина проекту, спрямованого на боротьбу з безкарністю за серйозні порушення, здійснені під час тривалого озброєного конфлікту на південному сході України. На зустрічі з представниками ICC, координатор проекту і директор Симон Папуашвили відмітив, що близько 32 місій було проведено у рамках цього проекту і більше 300 потерпілих і свідків фігурують в наданій звітності. Були зафіксовані злочини, здійснені обома сторонами конфлікту, але зібрані докази, передусім, торкаються злочинів, здійснених сепаратистами, із-за питань безпеки, пов'язаних з доступом до контрольованих сепаратистами територій України.

Роман Романов, Директор Програмної ініціативи "Права людини і правосуддя" МФ "Відродження" (Україна)розповів про результати і перспективи судового розгляду за ініціативою національних органів в цьому контексті. Він сказав, що українська влада не має достатнього потенціалу для забезпечення ефективного і беспристрастного розслідування усіх повідомлень про випадки військових злочинів і злочинів проти людяності в південно-східній Україні. Він відмітив, зокрема, такі перешкоди, як відсутність прозорості дій української влади на територіях, контрольованих сепаратистами, политизированность розслідувань і застарілі проблеми у функціонуванні системи українського правосуддя. Він підкреслив важливість співпраці з міжнародними організаціями і ICC для забезпечення відповідальності за злочини.

Координатор Української польової місії МППЧ Світлана Валько уявила огляд процесу документування, систематизації і класифікації доказів про військові злочини і злочини проти людяності, які були використані. Вона сказала, що докази, зібрані моніторами МППЧ були класифіковані на основі географічного розташування і розділені на п'ять основних категорій, пов'язаних з характером передбачуваних злочинів: тортури, вбивства, обстріл, крадіжки майна і зміст військовополонених. Вона відмітила, що Місія розраховує зібрати більше доказів злочинів, здійснених українською стороною пізніше, коли жертви менше побоюватиметься розповісти про свій досвід.

8 вересня 2015 року український уряд визнало юрисдикцію ICC відносно усіх міжнародних злочинів, які мали місце на території України. Зібрані і представлені МППЧ матеріали будуть використані в попередній оцінці ситуації в країні, яка проводиться перед тим, як Головний прокурор ініціює повне розслідування міжнародних злочинів, що мають місце в південно-східній Україні.

Джерело: МППЧ

Міжнародне партнерство з прав людини (МППЧ) - незалежна неурядова організація, створена в 2008 році і розташована у Брюсселі (Бельгія). МППЧ тісно співпрацює з представниками громадянського суспільства різних країн, піднімаючи на міжнародному рівні питання захисту прав людини і відстоюючи права уразливих груп населення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини