Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВККС може затвердити порядок іспитування суддів, - Рада суддів

26 жовтня 2015, 12:01
1000
0
Автор:
Реклама

Рада суддів України спростувала опубліковану ВККС інформацію відносно зволікання з прийняттям Порядку і методології кваліфікаційного оцінювання суддів і Положення про порядок складання іспиту і методику його оцінки при проведенні кваліфікаційного іспиту судді.

Відповідно до статей 83, 101 Закону "Про судоустрій і статус суддів", розділ II "Завершальні і перехідні положення" Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" Вища кваліфікаційна комісія суддів України відповідно до встановлених Законом порядком і термінами повинна забезпечити проведення первинного кваліфікаційного оцінювання суддів з метою ухвалення рішення про можливість здійснення ними правосуддя у відповідних судах.

10 липня 2015 року Комісія прийняла рішення про напрям в Раду суддів України Положення про порядок і методологію кваліфікаційного оцінювання суддів. Офіційно цей документ в Раду суддів поступив 13 липня 2015 року, 22 липня він був розглянутий на засіданні Ради.

Рішенням Ради суддів від 22 липня 2015 року в узгодженні Положення було відмовлено у зв'язку з порушеннями Закону "Про забезпечення права на справедливий суд" і принципів незалежності і рівності суддів при його розробці.

Повторно допрацьоване Положення Рада суддів України отримала 19 серпня 2015 року, 3 вересня 2015 року воно було погоджене із зауваженнями, які були запропоновані членами Ради на засіданні.

Це рішення Ради суддів України було спрямоване офіційно і засобами електронного зв'язку в Комісію 7 вересня 2015 року.

Положення про порядок складання іспиту і методику його оцінки при проведенні кваліфікаційного оцінювання судді (далі - Порядок), Рада суддів України отримала 28 серпня 2015 року, а рішенням Ради від 10 вересня 2015 року він був погоджений із зауваженнями, які торкаються процедурних питань.

В той же час, у зв'язку з нестачею часу для обговорення усіх зауважень і пропозицій, що стосуються Порядку складання іспиту, в засіданні Ради суддів була оголошена перерва для обговорення зауважень до 17 вересня.

17 вересня 2015 року (продовження засідання Ради) кожне зауваження було детально обговорене і проголосоване.

21 вересня 2015 року на адресу ВККС офіційно і засобами електронного зв'язку було спрямовано копію рішення Ради суддів від 10 вересня 2015 року № 91 і зауваження (як додаток до цього рішення), які були проголосовані 17 вересня 2015 року кожне окремо, відповідно до Регламенту Ради суддів України.

Повторно офіційно вказані документи були спрямовані на адресу ВККС 19 жовтня 2015 року.

Рада вказала, що неузгодженими залишилися тільки два замечанияотносительно Порядку первинного оцінювання, які не торкаються Порядку складання іспиту, а тому ВККС не позбавлена можливості прийняти цей Порядок про іспит із зауваженнями, які висловила Рада суддів.

Рада рахує звинувачення у свою адресу про затягування з виконанням обов'язків, покладених на нього Законом "Про забезпечення права на справедливий суд", безпідставними.

Звернення Вищій кваліфікаційній комісії суддів обговорять на засіданні Ради суддів України.

Нагадаємо, 21 жовтня ВККС затвердила Порядок і направила його Раді суддів України. При цьому ВККС звернулася до Ради "з наполегливим проханням невідкладно виконати вимоги Закону про узгодження Порядку і методології кваліфікаційного оцінювання судді і, нарешті, зрушити процес очищення суддівського корпусу. Подальше зволікання з проведенням первинного кваліфікаційного оцінювання суддів гальмує проведення судової реформи, сприяє росту напруженості в суспільстві і стає основою для реалізації радикальних закликів про звільнення усіх суддів".

Відзначається, що 23 жовтня Європейська комісія "За демократію через право" (Венеціанська комісія) підтримала процес оновлення суддівського корпусу через механізм оцінки суддів на їх відповідність критеріям професіоналізму, етичності і доброчесності.

Джерело: Судова влада

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини