Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

23 жовтня 2015, 14:50
4126
0
Реклама

1. Відкрити бізнес тепер можна за день

Набули чинності накази, які регулюють процедури відкриття бізнесу впродовж 24 годин. Встановлено, що контролюючі органи в день отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юрособ і ФОП ставлять на облік платників податків і передають в ЕГР дані про це. До введення онлайн-обміну інформацією ежду ЕГР і інформаційними системами ГФС інформація повинна передаватися з інтервалом не більше 2 години. "По простому кажучи, якщо ви на початку дня зареєструвалися як підприємець, до кінця дня ви вже стоятимете на обліку в усіх інших органах без необхідності ходити по цих органах", - роз'яснив Міністр юстиції.

2. У Україні вирішили ввести арбітраж ad hoc

Повернути довіру інвесторів до України планується завдяки створенню незалежного арбітражу із залученням міжнародних арбітрів. Розроблений відповідний законопроект. Одно з ключових напрямів реформування міжнародного арбітражу - це введення арбітражу ad hoc, тобто під розгляд окремо взятої суперечки, із залученням міжнародних арбітрів. Арбітраж ad hoc можна досить швидко ввести, оскільки він не вимагає великих інвестицій, численного складу арбітрів або регулярних адміністративних витрат, відмічають у Мінекономрозвитку.

3. Внесені зміни в перелік органів ліцензування

21 жовтня набуло чинності постанова Кабміну № 829яким уточнені повноваження по ліцензуванню в деяких сферах. Так, ліцензування госпдіяльності по виробництву, торгівлі ліками здійснює Гослекслужба, а ліцензування госпдіяльності відносно наркотичних рослин - держслужба по контролю за наркотиками. Ліцензування госпдіяльності по перевезенню поки що здійснюватиме Укртрансинспекция і Укрморречинспекция. А ліцензування ветеринарної практики здійснює Госветфитослужба.

4. НБУ пом'якшив деякі валютні обмеження


Постановою НБУ від 22 жовтня № 718яке набуло чинності 23 жовтня, внесені зміни в постанова № 581. Вимоги про обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті не поширюються на: - засоби, отримані у рамках міжнародних програм ЄС; - засоби, отримані у вигляді грантів від міжнародних організацій юридичними особами-резидентами, в органах управління яких бере участь уряд України; - засоби, що поступили в якості грошового забезпечення (гарантійного внеску) участі нерезидента в аукціоні (торгах) по приватизації держмайна. Також дозволена заміна кредитора або боржника по притягнених від нерезидента кредитах у випадках, коли заміна первинного кредитора пов'язана з його ліквідацією і приєднанням до нового кредитора, а також в усіх випадках, коли кредит наданий за участю іноземного експортно-кредитного агентства. Обмеження по видачі готівкових засобів клієнтам банків тепер не поширюється на валютно-обмінні операції з фізособами.

5. ГФС роз'яснила, що платник податків не відповідає за несвоєчасну сплату податків з вини банку

Фіскальна служба в листі № 9647/Би/99-99-10-03-02-14 нагадала, що за порушення термінів зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів з вини банку або органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому відкриваються рахунки платників в системі електронного адміністрування ПДВ, такий банк/орган сплачує пеню, штраф, а також несе іншу відповідальність, встановлену НК. При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або перерахування не в повному об'ємі таких податків, зборів і інших платежів до бюджетів і державних цільових фондів.

6. Додатковий імпортний збір відмінять

З 1 січня 2016 року тимчасовий імпортний збір у розмірі 5 % і 10 % буде скасований, повідомили у Мінекономрозвитку. Відповідний законопроект про визнання що втратило силу Закону № 73 - VIII про стабілізацію платіжного балансу схвалений урядом і буде незабаром переданий на розгляд у ВР. Повідомляється, що завдяки введенню додаткового імпортного збору спостерігається поліпшення стану платіжного балансу і пом'якшення наслідків нестабільності зовнішніх ринків для національної економіки.

7. Проблему з обшуками IT- компаній розв'яжуть зміни в КПК

У Мінекономрозвитку відмітилищо головну проблему обшуків IT- компаній (вилучення серверів) можна розв'язати шляхом внесення змін до КПКчітко регламентувавши процедуру копіювання даних і заборонивши вилучення техніки без насущних проблем. Повідомляється, що IT- компанії самі готові надавати будь-яку інформацію відносно финотчетности, ліцензій. Також бізнес пропонує безкоштовне навчання для правоохоронців, і навіть готовий забезпечити правоохоронців засобами копіювання, щоб уникнути вилучення техніки. Тривають зустрічі і обговорення майбутнього законопроекту.

8. Кабмін уточнив термін дії сертифікатів про походження лісоматеріалів

Постановою № 826 Кабмін встановивщо сертифікати про походження лісоматеріалів і виготовлених з них пиломатеріалів, видані відповідно до Тимчасовим порядком видачіє дійсними до прийняття Порядку видачі сертифікату про походження лісоматеріалів і виготовлених з них пиломатеріалів, передбаченого ст. 3 Закону.про особливості держрегулювання реалізації лісоматеріалів. Це допомогло деревообробним підприємствам відновити роботу.

9. Провайдерів змусять видаляти піратський контент до суду

Кабмін схвалив законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно захисту авторського права і суміжних прав в мережі Інтернет", який незабаром буде внесений у ВР. Запропоновано ввести ряд інструментів захисту авторських прав і протидії поширенню піратського контенту. Одним з головних нововведень є досудова можливість видалення або обмеження доступу до інформації, що порушує авторське право. За відмову передбачені штрафні санкції. Також проект містить норми про забезпечення нотаріусами доказів в Інтернеті.

10. НКЦБФР удосконалює систему нагляду за пруденциальными показниками профучастников

Комісія затвердила Положення про нагляд за дотриманням пруденциальных нормативів професійними учасниками фондового ринку. Документ містить порядок розрахунку пруденциальных показників для різних видів профучастников, а також механізми приведення їх у відповідність, реагування з боку регулятора у разі недотримання. При розрахунку пруденциальных нормативів істотним вважатиметься відхилення розрахункового нормативного показника на 20 % і більше. НКЦБФР зможе оперативно виявляти проблеми у фінансовому стані професійних учасників на ранніх стадіях їх виникнення. Крім того, самі учасники ринку зможуть відстежувати свій ризик-менеджмент.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини