Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк розповів про використання електронних грошей

23 жовтня 2015, 12:00
1654
0
Автор:
Реклама

Національний банк в листі від 15 жовтня 2015 року № 53-01006/76376 роз'яснив зміни постанови Положення про електронні гроші в Україні, внесені постановою від 24.07.2015 № 481. Лист надісланий у відповідь Інтернет Асоціації України, що звернула увагу на недоліки постанови.

Так, НБУ не згоденщо цією постановою емітентам-нерезидентам надано право здійснювати випуск електронних грошей на території України, не беручи при цьому зобов'язань по їх погашенню.

Роз'яснюється, що постановою № 481 не передбачено право емітентів-нерезидентів здійснювати випуск електронних грошей на території Україниа:
- створені правові підстави для використання резидентами України електронних грошей, випущених нерезидентами за межами України для розрахунків за допомогою міжнародних систем інтернет-розрахунків;
- встановлені вимоги про придбання українськими користувачами електронних грошей, випущених нерезидентами за межами України, і їх погашення (введення / виведення засобів в / з міжнародної системи інтернет-розрахунків повинен здійснюватися виключно з використанням рахунків, відкритих у банках).

Діяльність постачальників послуг (нерезидентів) по розрахунках електронними грошима регулюється Директивою 2009/110/ЕС1, яка передбачає обов'язок емітента здійснювати погашення електронних грошей на вимогу пред'явника.

Крім того, постановою № 481 встановлено обмеження на використання електронних грошей, випущених емітентом-нерезидентом: користувач має право використовувати такі електронні гроші тільки як засіб платежу за товари на користь нерезидента, в міжнародній системі інтернет-розрахунків. Торговець має право приймати електронні гроші, випущені емітентом-нерезидентом, як засіб платежу від покупця-нерезидента за умови, що міжнародна система інтернет-розрахунків забезпечує перерахування цих електронних грошей одночасно з їх погашенням шляхом переказу коштів на рахунок продавця у банці-резидентові.

Отже, при використанні електронних грошей, випущених емітентом-нерезидентом, забезпечується захист прав інтересів користувачівпередбачених статтею 15 Закону про платіжні системи.

Також НБУ не згоден з твердженнямщо "будь-який нерезидент, який не є платіжною системою, але матиме у своєму найменуванні фразу "міжнародна система інтернет-розрахунків" зможе легалізуватися в Україні, як міжнародна платіжна система".

Згідно з пунктом 9.3 статей 9 Закону про платіжні системи платіжні організації платіжних систем, учасники платіжних систем і оператори послуг платіжної інфраструктури мають право здійснювати діяльність в Україні виключно після їх реєстрації шляхом внесення відомостей про них в Реєстр платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем і операторів послуг платіжної інфраструктури.

З метою початку діяльності в Україні міжнародних систем інтернет-розрахунків і керуючись вимогами законодавства, Нацбанк в Положенні про порядок реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем і операторів послуг платіжної інфраструктури визначив процедуру реєстрації міжнародних систем інтернет розрахунків.

Так, згідно з пунктом 2 розділи IV цього Положення для узгодження умов і порядку діяльності в Україні міжнародної системи інтернет-розрахунків необхідно подати в Нацбанкзокрема, копію документу органу влади іноземної держави, що підтверджує право здійснення міжнародною системою інтернет-розрахунків діяльності у сфері міжнародних переказів коштів. Нацбанк може звернутися в державні органи іноземних держав для отримання інформації про правомірність діяльності нерезидентів у сфері міжнародних переказів коштів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини