Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як складати накладні по щоденних підсумках операцій, звільнених від ПДВ?

22 жовтня 2015, 15:02
1272
0
Автор:
Реклама

У листі № 21637/6/99-95-42-01-15 ГФС роз'яснила особливості складання податкових накладних по щоденних підсумках операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ.

Відповідно до пп. 197.1.5. п. 197.1 ст. 197 НК звільняються від оподаткування ПДВ операції з поставки послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також по постачанню послуг реабілітаційними установами для інвалідів і дітей-інвалідів, що мають ліцензію на постачання таких послуг відповідно до законодавства, окрім послуг, перерахованих в абзацах "а", - "в" п. 197.1.5.

Перелік закладів охорони здоров'я затверджений наказом Мінохоронздоров'я від 28.10.2002 року № 385.

Згідно п. 201.4 ст. 201 НК податкова накладна може бути складена по щоденних підсумках операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції), зокрема у випадку:

- здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (що не є платником податку), розрахунки за які робляться через касу/РРО або через банківську установу або платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника);

- надання платникові податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального і податкового номерів постачальника).

Форма і Порядок заповнення податковою накладною затверджені наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957 (далі - Порядок № 957).

До внесення відповідних змін до форм податкової накладної/розрахунку коригування, в частині виключення з них реквізитів, які не передбачені новою редакцією п. 201.1 ст. 201 НК, а також реквізитів, які втратили актуальність у зв'язку з впровадженням системи електронного адміністрування ПДВ, податкова накладна/розрахунок коригування складаються за формою, встановленою Порядком № 957, але з урахуванням норм Закону № 643 - VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України відносно удосконалення адміністрування податку на додану вартість" (далі - Закон № 643).

Так, відповідно до підпунктів 9, 12 Близько № 957 у верхній лівій частині податкової накладної, яка складається по щоденних підсумках операцій, робиться відповідна відмітка "X" і вказується тип причини "11", в рядку "Особа (платник податку) - покупець" вказується "Неплатник", в рядку "Індивідуальний податковий номер покупця" відбивається умовний ИНН "100000000000".

З дати набуття чинності Закону № 643 платники податків при складанні податкової накладної/розрахунку коригування можуть не заповнювати у їх заголовній частині поля реквізитів, які не визначені п. 201.1 ст. 201 НК.

Оскільки касові чеки у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві містять інформацію про перелік послуг, придбаних покупцями, в графі 3 "Номенклатура постачання товарів/послуг продавця" податкової накладної, яка складається по щоденних підсумках операцій, вказується вираження "Товари/послуги в асортименті", а графи 5.1, 5.2, 6 і 7 не заповнюються.

У податковій накладній, яка складається по щоденних підсумках операцій у разі здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві, об'єм операційвідбитих в касових чеках, надрукованих впродовж дня, вказується загальною сумоюяка відповідає фактичній сумі виручки, яка відбита в Z- звіті.

Згідно п. 14 Близько № 957 для операцій, які оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні. Тобто при одночасному постачанні одному одержувачеві (покупцеві) як товарів/оподаткувань послуг, так і таких, які звільнені від оподаткування, постачальник (продавець) складає окремі податкові накладні (не допускається заповнення в одній накладній одночасно графи 12 і графи 8 - 11).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини