Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і спори з владою

Реклама

Верховний Суд України

Якщо банк не знав і не міг знати про перебування майна, що передається в іпотеку, в загальній спільній власності, іпотека є дійсною

Розглянувши справу № 6-1622цс15, Суд дійшов висновкущо укладення одним з подружжя договору за розпорядженням загальним майном без згоди другого з подружжя може бути основою для визнання такого договору недійсним лише у тому випадку, якщо судом буде встановлено, що чоловік, що уклав договір відносно загального майна, і третя особа - контрагент за таким договором, діяли недобросовісний. Зокрема, що третя особа знала або за обставинами справи не могла не знати про те, що майно належить дружинам на праві загальної спільної власності, і той з подружжя, який укладає договір, не отримав згоди іншого чоловіка.

Оскарження визначень апеляційного суду відносно тимчасового обмеження в праві виїзду за межі України в касаційному порядку не передбачено

При розгляді справи 6-716цс15 Суд роз'яснивщо оскарження визначень апеляційного суду відносно тимчасового обмеження в праві виїзду за межі України статтею 324 ГПК, яка є спеціальною нормою процесуального права, що регламентує право касаційного оскарження судових рішень в касаційному порядку, не передбачено.

Земля, що перебуває в користуванні після купівлі будинку в 1971 році, не може бути відчужена рішенням міськради

При розгляді справи 6-1275цс15 Суд роз'яснив порядок відчуження земельної ділянки, придбаної в 1971 році. Роз'яснено, що примусове припинення права користування земельною ділянкою, вилучення земельної ділянки могло відбуватися в судовому порядку, передбаченому частиною четвертої статті 29, частиною шостої статті 31 Земельного кодексу УРСР 1990 року і статті 143, частини десятої статті 149 Земельного кодексу України 2001 року. Міськрада не уповноважена передавати землю, що перебуває в користуванні по ЗК УРСР 1970 року, іншим особам.

Вищий адміністративний суд України

Припинення соцвыплат на неконтрулируемые території - незаконно

16 жовтня, Суд, розглянувши справу № До/800/19418/15 про визнання протиправним і відміні постанови Кабінету Міністрів від 7 листопада 2014 року № 595, залишив в силі постанова Окружного адмінсуду м. Києва і визначення Київського апеляційного адмінсуду про незаконність і недійсність з моменту прийняття пункту 2 Тимчасові порядки фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню і надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької і Луганської областей. Норма припускає припинення на території Донецькою і Луганською областей виплат з Державного бюджету, бюджету Пенсійного фонду і бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соцстрахування до повернення цієї території під контроль органів державної влади. На засіданні були оголошені вступна і резолютивна частині рішення., повний текст має бути готовий 21 жовтня.

Проаналізована практика забезпечення реалізації прав мешканців гуртожитків з 2013 року

Пленум Суду узагальнив судову практику застосування адміністративними судами законодавства України про забезпечення реалізації житлових прав жителів гуртожитків за 2013 рік, 2014 і першу половину 2015 року. Роз'ясненощо суди повинні дотримувати правову позицію ВСУ, згідно якої гуртожитки як об'єкти державного житлового фонду могли бути включені до складу цілісних майнових комплексів підприємств, що не підлягають приватизації, з наступним включенням до статутного фонду господарських підприємств, створених в процесі такої приватизації. Спори за позовом органу місцевого самоврядування про передачу гуртожитків у власність територіальної общини відносяться саме до адміністративної юрисдикції. Органи місцевого самоврядування позбавлені дискреции відносно того, давати або не давати згоду на прийняття гуртожитку в комунальну власність. Обов'язок уповноваженого органу передати гуртожиток є безумовним, тобто не поставлена в залежність від того, поступить до нього згода місцевої ради або ні.

Узагальнена практика по спорах у сфері містобудування і архітектурної діяльності

Пленум суду оприлюднив огляд практики розгляду справ по спорах, що виникають у сфері містобудування і архітектурної діяльності. Згідно із статистикою за 2014 рік на розгляді місцевих адміністративних судів знаходилося 5 059 справ по спорах у сфері містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності, що складає 2% від загальної кількості справ, які знаходилися на розгляді в цей період. У огляді проаналізована практика рішення справ по спорах, що виникають з приводу самовільного будівництва, пов'язаним із застосуванням законодавства про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Окружний адміністративний суд міста Києва

Скасовано зменшення норми споживання газу без лічильника - платити доведеться удвічі більше

Суд визнав незаконним і недійсним постанова Кабінету Міністрів від 29 квітня 2015 року № 237 "Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників". Суд вирішив, що зменшення норм споживання газу порушує принцип верховенства права і прямо суперечить нормам Конституції відносно забезпечення рівності громадян між собою і перед судом. Постановою Кабміну були удвічі зменшені норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників :

- при використанні газової плити за наявності централізованого гарячого водопостачання - 3 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 6 куб. м);
- при використанні газової плити за відсутності централізованого гарячого водопостачання і газового водонагрівача - 4,5 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 9 куб. м);
- при використанні газової плити і водонагрівача - 9 куб. метрів людино-місяць (до внесення змін - 18 куб. м).

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини