Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Узагальнена судова практика по спорах у сфері містобудування і архітектурної діяльності

15 жовтня 2015, 16:48
2291
1
Автор:
Реклама

Обнародувано лист Пленуму Вищого адміністративного суду від 1 липня 2015 рокущо містить огляд практики розгляду справ по спорах, що виникають у сфері містобудування і архітектурної діяльності.

Аналіз судової практики показав, що переважна більшість суперечок у сфері містобудування, які передані на розгляд адміністративних судів, виникають у зв'язку із здійсненням органами державного архітектурно-будівельного контролю заходів, спрямованих на дотримання суб'єктами містобудування вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил, і правомірності складання приписів, постанов про накладення штрафів за порушення містобудівної діяльності.

У огляді приведені правові позиції ВАСУ, сформовані у окремих справах з урахуванням законодавства, діючого на момент виникнення спірних стосунків.

Згідно із статистикою за 2014 рік на розгляді місцевих адміністративних судів знаходилося 5 059 справ по спорах у сфері містобудування, планування і забудови територій, архітектурної діяльності, що складає 2% від загальної кількості справ, які знаходилися на розгляді в цей період.

Адміністративні суди першої інстанції розглянули 4 245 справ, серед яких 2 247 подів, - із задоволенням позовних вимог і в 1163 справах відмовлено в задоволенні позову.

У 2014 році в апеляційному порядку переглянуто 2 293 рішення у справах цієї категорії. З них - 1 617 рішень, або 71% проглянутих рішень, залишено без змін, 676 рішень (29%) змінено або скасовано.

Впродовж минулого року ВАСУ переглянув 773 рішення, з яких 548 рішень, або 71% проглянутих в касаційному порядку рішень, залишено без змін і 225 рішень (29%) змінено або скасовано.

У огляді проаналізована практика:

- рішення справ по спорах, що виникають з приводу самовільного будівництва;

- рішення справ, пов'язаних із застосуванням законодавства про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини