Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦБФР застосує обмеження до цінних паперів осіб із списку санкцій

15 жовтня 2015, 16:17
1241
1
Реклама

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку прийняла рішення про застосування персональних спеціальних економічних і інших обмежувальних заходів (санкцій) до учасників фондового ринку. Документ спрямований на узгодження до Міністерства юстиції.

Після остаточного узгодження документу до учасників фондового ринку можуть бути застосовані наступні види санкцій:

- блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися майном, що належить йому

- зупинка фінансових операцій

- запобігання виведенню капіталів за межі України

- припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань

- зупинка виконання економічних і фінансових зобов'язань (заборона надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії; заборона здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів; заборона придбання цінних паперів).

Згідно з рішенням Комісії, усе профучастники фондового ринку в 5-денний термін з дня набуття чинності цього рішення повинні будуть надати НКЦБФР зведення про наявність або відсутність серед їх клієнтів (тих, з якими ув'язнені договори про надання фінансових послуг, депоненти/власників цінних паперів, рахунки яких обслуговуються депозитарною установою) фізичних і юридичних осіб, внесених в так званий список санкцій.

Депозитарні установи повинні будуть :

- встановити обмеження прав відносно усіх ЦБ, що належать особам із списку санкцій;

- у разі отримання розпорядження на проведення облікової операції по рахунку в цінних паперах особи із списку санкцій - відмовити в прийнятті до виконання такого розпорядження;

- у разі, якщо облікова операція по рахунку такої особи вже була ініційована, але ще не завершена, - відмінити її виконання.

Центральний депозитарій при отриманні розпорядження на проведення операції з ЦБ, яка чекає осіб із списку санкцій, повинен відмовити в прийнятті до виконання такого розпорядження.

Розрахунковий центр у разі, якщо цінні папери належать особі із списку санкцій, повинен заблокувати виконання зобов'язань по ув'язнених на фондовій біржі або поза фондовою біржею договорам по цих ЦБ.

Торговцям цінними паперами буде заборонено здійснювати дії з укладення яких-небудь угод з ЦБ і іншими фінансовими інструментами за участю осіб, вказаних в списку санкцій.

Емітентам цінних паперів у разі застосування санкцій до осіб із списку санкцій необхідно зупинити погашення тих, що належать їм ЦБ засобами, нарахування і виплату дивідендів по цінних паперах і так далі. При складанні переліків власників ЦБ для проведення загальних зборів особи із списку санкцій будуть віднесені у відповідний перелік з вказівкою акцій, що належать ним, як що голосують.

КУА відносно осіб із списку санкцій повинні будуть зупинити до закінчення терміну дії санкцій нарахування і виплату дивідендів по цінних паперах ИСИ, розміщення або викуп цінних паперів ИСИ.

Рішення НКЦБФР прийняте у зв'язку з виданням Указу Президента № 549/2015 про рішення СНБО про застосування персональних спеціальних економічних і інших обмежувальних заходів (санкцій).

За інформацією НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини