Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УСЮ відзвітував про результати роботи

13 жовтня 2015, 14:30
640
1
Автор:
Реклама

За чотири місяці роботи (з 9 червня по 9 жовтня 2015 року) Вищою радою юстиції прийнято 715 актів, з них 401 - про звільнення суддів з посади. За вказаний період Рада прийняла 6 рішень про внесення подання про звільнення суддів з посад за особливими обставинами: у зв'язку з набиранням законної сили звинувачувального вироку відносно судді - 5, відносно одного судді - по укладенню ТСК внесено уявлення Президентові України про звільнення за порушення присяги.

Про це Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк розповів на міжнародному семінарі "Вищу раду юстиції України : результати, досвід, виклики і рішення для України", який проходив 8-9 жовтня ст. Києві.

З 9 червня 2015 в УСЮ поступило 1537 звернень громадян на дії суддів, а також 180 звернень установ, 207 звернень народних депутатів, 84 інформаційні запити. Біля 2800 матеріалів поступило в період, коли Рада не працювала. З відновленням роботи УСЮ працює в інтенсивному режимі. З 9 червня по 8 жовтня 2015 року проведено 12 засідань Ради, 7 засідань дисциплінарної секції і 9 засідань секції з питань призначення суддів на посади і звільнення їх від посад. Всього за 4 місяці на засіданнях Ради прийнято 715 актів.

З початку роботи автоматизованої системи розподілу скарг між членами Ради розподілено 3900 матеріалів, чекають розподіли 780 скарг.

Одночасно у Вищій раді юстиції розпочата перевірка достовірності відомостей про застосування заборонпередбачених частинами третьої і четвертої статті 1 Закону "Про очищення влади" відносно працівників секретаріату і членів Ради, що не пройшли її по попередньому місцю роботи.

Крім того, Міністерство юстиції України направило до Вищої ради юстиції звернення відносно порушення суддями вимог про несумісність із-за невідповідності Закону "Про очищення влади".

Так, за станом на сьогодні у Вищу раду юстиції поступило 60 матеріалів відносно суддів відповідно до справжнього Закону.

За вказаний період УСЮ розглянув 395 матеріалів про звільнення суддів від посад за загальними обставинамиу тому числі в зв'язку: із закінченням терміну, на який призначений суддя, - 2, з досягненням суддею 65 років - 14, з неможливістю виконувати свої повноваження за станом здоров'я - 5, з поданим суддею заявлениемоб відставці - 309, з поданим суддею заявою про звільнення за власним бажанням - 65.

За цей час Верховна Рада прийняла рішення про звільнення лише 126 суддів за загальними обставинами. Інші представлення УСЮ парламентом доки не реалізовані.

Загалом дисциплінарна секція Ради розглянула 11 дисциплінарних справ, відкритих по виводах ТСК. Відносно дев'яти суддів секція підтвердила висновки ТСК про порушення суддями присяги.

З 27 серпня 2015 року Вища рада юстиції начал процедуру розгляду висновків Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. "Багато зауважень було від громадськості, і у Вищій раді юстиції сталася тривала дискусія, за якою процедурою їх розглядати. Закон "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" не містив вказівки на процедуру, в нім лише вказано, що висновки Комісії, в яких констатовано ознаки порушення присяги судді, відносяться до компетенції Вищої ради юстиції. Частина друга статті 32 Закони "Про Вищу раду юстиції" вказує, що виробництво про звільнення судді за порушення присяги проводиться за правилами і в терміни, передбачені для здійснення дисциплінарного провадження. Саме тому Вища рада юстиції відкрила дисциплінарні справи по висновках Тимчасової спеціальної комісії"- пояснив Голова УСЮ.

Всього на розгляд Ради було передано 41 висновок ТСК про порушення присяги 46 суддями. Їх розгляд триває.

Окрему категорію складають поділа суддів, що залишилися сприяти судочинству на тимчасово непідконтрольних Уряду України територіях. Прокуратурою відносно них збуджені карні виробництва, одночасно судді звертаються в Раду з проханням звільнити їх за власним бажанням. На сьогодні вже прийнято 45 рішень відносно суддів першої і апеляційної інстанцій, по яких в ході перевірок були підтверджені факти сприяння правосуддю на тимчасово непідконтрольних територіях. "Ми зупинили розгляд матеріалів про їх звільнення до ухвалення рішення Комісією, оскільки звернулися у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України із заявою про поведінку суддів, яка може привести до дисциплінарної відповідальності"- підкреслив Ігор Бенедисюк.

Він також відмітив, що зараз в країні йде конституційний процеснаслідком якого стане реформування статусу і повноважень Вищої ради юстиції. "Ми усвідомлюємо і важливість зміни підходу до визначення повноважень Ради і створення передумов для організації судової влади в єдину систему"- сказав Ігор Бенедисюк. Він вважає, що створивши чіткі правила взаємодії відповідно до права Ради Європи між органами у сфері судової влади в Україні і єдиний центр управління у сфері судової влади, яким в майбутньому повинна стати Вища рада юстиції, можна гарантувати якість і ефективність діяльності судової влади - як окремій гілці влади - і її незалежний статус.

Ігор Бенедисюк також відмітив, що необхідно уникнути в майбутньому проблеми існування двох дисциплінарних органів у сфері судової влади і виконати рекомендації Венеціанської комісії про створення єдиного органу, відповідального за притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності і уніфікації дисциплінарних процедур.

Джерело: УСЮ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини