Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держреєстрація прав на нерухомість: розробники розповіли про погоджені законодавчі зміни

13 жовтня 2015, 12:20
2424
0
Реклама

Прийнятий у першому читанні законопроект № 2982 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно і їх обтяжень" вже скоро з'явиться в сесійному залі для голосування в цілому. Експерти високо оцінюють шанси прийняття, відмічаючи, при цьому, що остаточна редакція матиме декілька принципових відмінностей від початкового варіанту.

Перспективи ухвалення Закону і погоджені зміни його проекту обговорювали на круглому столі, нещодавно організованому Асоціацією юристів України і Конфедерацією будівельників України.

За словами начальника управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Департаменту цивільного, фінансового законодавства і законодавства з питань земельних стосунків Мінюсту Анатолія Лещенко (один з розробників проекту, член робочої групи за його погодженням), банки будуть виключені з системи державної реєстрації прав. Відповідно, права бути державними реєстраторами будуть позбавлені і громадяни, що відповідають кваліфікаційним вимогам, і що полягають в трудових стосунках з акредитованими банками. Нагадаємо, згідно з проектом, прийнятим в першому читанні, банки передбачалося наділити правом здійснювати державну реєстрацію прав.

На наш погляд, виключення банків і їх співробітників з переліку державних реєстраторів не цілком виправдане, оскільки види прав, можливих для реєстрації, обмежені, і банк у будь-якому випадку не діставав можливості реєструвати право власності за собою.

Другою (цього разу позитивним) зміною редакції проекту № 2982 можна назвати розширення суб'єктів реєстрації за рахунок системи органів місцевого самоврядування. У початковому варіанті функція державної реєстрації в системі органів місцевого самоврядування могла бути реалізована (при відповідності кваліфікаційним вимогам) тільки на рівні місцевих рад міст обласного значення. Допрацьований варіант проекту розширює права на будь-які сільські, селищні і міські ради.

А ось вимоги до акредитації суб'єктів, що представляють реєстраційні послуги, встановлюватиме Кабмін, а не Мінюст (як це припускає проект, прийнятий за основу). Це, безумовно, ускладнить можливість зміни вимог і є зайвою бюрократизацією процесу.

Ще однією важливою зміною редакції проекту можна вважати поширення спрощеного порядку реєстрації прав (одночасна реєстрація права власності з реєстрацією похідних прав) на усі категорії земель. Спочатку спрощений порядок передбачалося дозволити лише для земель сільськогосподарського призначення.

Також в ході дискусії була озвучена ідея реєстрації майнових прав на об'єкти інвестування з метою захисту прав інвесторів будівництва. Сенс полягає в тому, що після реєстрації такого права забудовник буде позбавлений можливості продати його "повторно". Також неможливо буде розповсюдити на зареєстроване право обтяження, що виникло не по волі володаря майнового права пізніше за реєстрацію такого права. Втім, концепція такого майнового права, його співвідношення з правами речовими (реєстрація яких здійснюватиметься відповідно до обговорюваного законопроекту) не є сформованою.

Максим Максименкостарший юрист АТ "Спенсер і Кауфманн"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини