Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і судовий збір

Реклама

Верховний Суд України

Вимога про дострокове повернення кредиту в останній день його дії подовжує можливість позову до поручителя

При розгляді справи 6-352цс15 Суд роз'яснивщо у разі зміни кредитором на підставі частини другої ст. 1050 ГК терміну виконання основного зобов'язання передбачений частиною четвертої ст. 559 ГК шестимісячний термін підлягає розрахунку від цієї дати. Пред'явивши вимогу про повне дострокове погашення заборгованості по кредиту, сплати відсотків за користування і пені (у останній день терміну дії кредитного договору і договору поручительства), кредитор відповідно до частини другої ст. 1050 ГК змінив термін виконання основного зобов'язання.

Землі лісового фонду, відчужені неуповноваженою радою, мають бути возвращенны державі

Розглянувши справу 6-196цс15Суд роз'яснивщо якщо земельні ділянки, відчужені за рішенням селищної ради, відносяться до земель лісового фонду категорії лісів першої групи (ліси населених пунктів, які призначені для виконання рекреаційних, санітарно-гігієнічних і оздоровчих функцій), і під час прийняття селищною порадою рішення про їх відчуження знаходилися в державній власності і вибули з володіння власника - держави - окрім його волі, оскільки відповідно до чинного законодавства право розпорядження ними належало Кабінету Міністрів (який не здійснював дій з розпорядження ними), обгрунтованим є висновок про наявність правових підстав для витребування землі від добросовісного набувача в порядку стаття 388 ГК.

Поручителі не несуть солідарної відповідальності по різних договорах поручительства, якщо цими договорами не передбачене інше

При розгляді справи 6-1348цс15 Суд роз'яснивщо норми закону, якими врегульовано поручительство, не містять положень про солідарну відповідальність поручителів по різних договорах поручительства, якщо цими договорами не передбачене інше. Статтею 554 ГК встановлено, що у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого поручительством, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поручительства не передбачена додаткова (субсидиарная) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором в тому ж об'ємі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, відсотків, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлене договором поручительства. Обличчя, що спільно дали поручительство, відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлене договором поручительства. У справі, що переглядається, предметом суперечки є різні самостійні договори поручительства, по яких кожен з поручителів поручився відповідати перед кредитором разом з позичальником солідарно. Умовами договорів поручительства передбачено також право кредитора пред'явити свої вимоги безпосередньо до поручителя.

Апеляційний суд не застосовує позовну давність

Расмотрев справа 6-780цс15Суд роз'яснивщо нові матеріально-правові вимоги, які не були предметом розгляду в суді першої інстанції, не приймаються і не розглядаються судом апеляційної інстанції. Той факт, що сторона не брала участі в розгляді справи судом першої інстанції у випадках, передбачених законом, може бути основою для відміни рішення суду першої інстанції, а не для вирішення апеляційним судом її заяви про застосування позовної давності. Оскільки стаття 267 ГК є нормою матеріального права, суд апеляційної інстанції не має права розглядати заяву про застосування термінів позовної давності.

Початкова ціна предмет іпотеки в грошовому вираженні встановлюється за процедурою, передбаченою ч. 6 ст. 38 Закону про іпотеку

При расмотрении поділа 6-1935цс15 Суд роз'яснивщо виходячи зі змісту поняття "ціна", як форми грошового вираження вартості товару, послуг і тому подібне, аналізу норм статей 38, 39 Закону "Про іпотеку" стаття 39 Закону "Про іпотеку" має на увазі, що встановлення початкової ціни предмета іпотеки в грошовому вираженні здійснюється за процедурою, передбаченою частиною шостої статті 38 справжнього Закону. Посилання суду на визначення початкової ціни предмета іпотеки при здійсненні старанного виробництва суперечить вимогам статей 39 і 43 Закони "Про іпотеку".

Часткове виконання поручителем зобов'язань по кредиту не породжує перехід до нього прав кредитора

Розглянувши справу № 6-466цс15Суд роз'яснивщо наслідки, передбачені в цій нормі, настають тільки у разі повного виконання поручителем забезпеченого поручительством кредитного зобов'язання. Цей вивід узгоджується з положенням пункту 3 частини першої статті 512 ГК, предусматриваещего подібний спосіб заміни кредитора в зобов'язанні внаслідок виконання обов'язку боржника поручителем або заставником (майновим поручителем). Часткове виконання поручителем зобов'язань за кредитним договором не породжує перехід до нього прав кредитора за цим договором.

В порядку цивільного судочинства розглядається позов до фізособи відносно господарського договору

При розгляді справи 6 -1323цс15 Суд роз'яснив, що справа в частині позову юрособи до фізособи розглядається в порядку цивільного судочинства. Оскільки не допускається об'єднання в одно виробництво вимог, що підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлене законом, суд відкриває провадження у справі в частини вимог, що відносяться до цивільної юрисдикції і відмовляє у відкритті провадження у справі про вимоги, коли їх розгляд робиться за правилами іншого судочинства.

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ

Змінена постанова про судові витрати

Постанова від 17 жовтня 2014 року № 10 "Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах" наведено у відповідність з чинним законодавством. 25 вересня Пленум Суду вніс в нього зміни. Встановлено, що у разі, якщо позов немайнового характеру подається одночасно декількома позивачами до одному або декількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом в розмірах, встановлених відповідно до ст. 4 Закони "Про судовий збір" за подачу позову немайнового характеру. Якщо позовна заява судом залишена без розгляду по підставах, передбачених частиною першої статті 207 Цивільного процесуального кодексу України, а позивач відповідно до частини другої цієї статті знову звернувся до суду з таким же позовом, то судовий збір платиться на загальних підставах. Також передбачено, що судовий збір за подачу апеляційної і касаційної скарги на рішення суду сплачується в певному розмірі виходячи із ставки судового збору, належній сплаті при подачі позовної заяви, іншої заяви і скарги незалежно від оспорюваної суми.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини