Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

9 жовтня 2015, 14:14
2826
0
Реклама

1. Законопроекти про приватних виконавців ухвалені за основу

Верховна Рада 8 жовтня прийняла за основу законопроект № 2506аяким передбачається впровадити в Україні змішану систему виконання рішень. Пропонується ввести інститут приватних виконавців, врегулювати процедуру отримання і припинення права на здійснення відповідної діяльності, визначити особливості їх фінансового забезпечення і так далі. Також депутати прийняли за основу законопроект № 2507а про старанне виробництво, визначальний перелік рішень, які не можуть виконуватися приватниками.

2. Зареєструвати підприємницьку діяльність можна за добу

Підписаний спільний наказ Міністерства юстиції, Пенсійного фонду і Госстата, згідно з яким реєстрація підприємців в цих органах здійснюватиметься за 1 день. Також Прем'єром було дано доручення невідкладно підписати аналогічний наказ між Мінюстом і Мінфіном відносно реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності в ГФС. Незабаром ГФС повідомилащо бере на облік платників податків за 24 години.

3. Скасовано ліцензування експорту кольорових металів

7 жовтня набуло чинності постанова № 773яким уряд відмінило ліцензування експорту ряду кольорових металів. З переліку товарів, експорт і імпорт яких підлягає ліцензуванню, виключені мідні труби, алюмінієві сплави і вироби, мідні профілі, феронікель і інші позиції.

4. У КПК вносять зміни відносно арешту майна

ВР 8 жовтня прийняла за основу законопроект № 2540аяким пропонується внести зміни КПКзокрема, надати можливість арешту майна будь-яких осіб, якщо воно може бути використане в якості доказу в карному виробництві, або до нього може бути застосована спеціальна конфіскація, а також дозволити стягнення в дохід держави неправомірної вигоди, отриманої юридичною особою. Також за основу прийнятий законопроект № 2541а про можливість застосування спецконфіскації за усі без виключення злочини.

5. Відкриті майнові реєстри

З 6 жовтня відкриті усі майнові реєстри - набув чинності Закон № 597 - VIII. Так, для отримання інформації про власників і користувачів земельних ділянок юрособі треба ідентифікуватися з використанням ЭЦП або BankID. Там же можна замовити витягання про нормативну грошову оцінку землі. У реєстрі нерухомості така система ідентифікації доки не працює - до її ведення треба реєструватися на сайті Мінюсту. Також передбачено, що для фізичних і юридичних осіб відкривається інформація з держреєстру ТСале ДАІ планує надати такий доступ не раніше як у кінці року.

6. Мінфін і НБУ розробили правила реструктуризації кредитів юрособ

Проект Закону про фінансову реструктуризацію розроблений Міністерством фінансів спільно з Національним банком. Раніше в Україні не було спеціальних законодавчих актів за процедурою реструктуризації кредитів юридичних осіб. Процедура передбачає добровільну, а не обов'язкову участь підприємств, проходитиме при узгодженні усіх сторін. Після обговорення законопроекту і твердження на засіданні Кабміну він буде представлений на розгляд ВР.

7. Повноваження ліквідованого Госпромнадзора передані Держпраці

Кабмін ліквідовував Державну службу гірського нагляду і промислової безпеки і передав її повноваження Державній службі з питань праці. Про це говориться в розпорядженні Кабміну № 1021-р. Рішення прийняте за пропозицією Минсоцполитики.

8. Планується зменшити кількість дозвільних процедур в АПК

Минагрополитики заявилощо чекає підтримки у Верховній Раді законопроекту № 2558аякий передбачає дерегуляцию в АПК. Пропонується відмінити і обмежити дію 22 дозвільних процедур і вимог відносно здійснення госпдіяльності. Також планується обмежити повноваження окремих держорганів по здійсненню функцій державного контролю.

9. Кабмін скоротив список продуктів державного цінового регулювання

Постановою № 771 Кабмін ствердив Перелік об'єктів державного цінового регулювання в 2015 - 2016 роках. Список включає м'яку пшеницю, жито, пшеничне і житнє борошно, гречку і цукор-пісок. Не включені в перелік ячмінь, кукурудза, сухе молоко і вершкове масло (які були в переліку 2014/2015). Цього сезону ціни на цукор регулюватимуться не увесь рік, а з 1 листопада по 31 серпня, а на решту - з 1 листопада по кінець червня.

10. НКЦБФР завершує розробку законопроектів про деривати і регульовані ринки

Завершується розробка пакету законопроектів по врегулюванню ринку деривативов, товарного біржового ринку і інших регульованих ринків. Зокрема, уніфікуються підходи до регулювання біржових торгів ЦБ, дериватами і іншими активами шляхом впровадження концепції оператора ринку і відповідних регульованих ринків, що обслуговуються таким оператором.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини