Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінфін і НБУ розробили законопроект про реструктуризацію кредитів юрособ

8 жовтня 2015, 09:32
1561
1
Реклама

У НБУ 7 жовтня відбулася прес-конференція, на якій був представлений проект Закону про фінансову реструктуризаціюрозроблений Міністерством фінансів спільно з Національним банком обліком кращого міжнародного досвіду.

Відзначається, що цим законопроектом буде вирішено питання значної кількості проблемних кредитів, риску банкрутств і припинення господарської діяльності підприємств, що зазнають тимчасові проблеми з ліквідністю, але що мають усі можливості для відновлення здорової економічної діяльності. Завдяки підходу, запропонованому в законопроекті, компанії мають шанс знову стати платоспроможними, а громадяни України, завдяки цьому, збережуть і отримають нові робочі місця.

Раніше в Україні не було спеціальних законодавчих актів по процедурі реструктуризації кредитів юридичних осіб. Фінансові установи намагалися самостійно працювати з боржниками, проте не завжди успішно.

Також прогнозується, що завдяки проведенню фінансової реструктуризації банки відчують полегшення у вигляді зменшення кількості проблемних кредитів і зможуть направити засоби на кредитування економіки.

Закон створить дієві запобіжники недопущення аналогічних проблем в майбутньому і повинен працювати спільно з пакетом законів про захист прав кредиторів, розробленим Національним банком і банківським співтовариством і внесеним до парламенту, відмічають в НБУ.

Законопроект розроблений з урахуванням кращої міжнародної практики, заснованої на так званому англійському підході, описаному в установках по фінансовій реструктуризації Банку Англії, і успішно застосованому в Туреччині, Південній Кореї, Таїланді, Сербії і інших країнах.

Процедура фінансової реструктуризації передбачає добровільнеа не обов'язкова участь підприємств. Вона відбуватиметься при узгодженні усіх сторін і на умовах, які задовольнять усіх.

Після обговорення законопроекту з громадськістю і твердження на засіданні Кабміну він буде представлений на розгляд Верховної Ради.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини