Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст хоче впровадити відкритий реєстр боржників

6 жовтня 2015, 09:16
1240
2
Автор:
Реклама

Мінюст спільно з народними депутатами, представниками громадськості, Радою судових реформ, Центром комерційного права розробив законопроекти по реформуванню системи виконання судових рішень. Про це повідомив Сергій Шклярзаступник Міністра юстиції з питань старанної служби під час IV Судового форуму Асоціації юристів України.

Так, в законопроекті "Про старанне виробництво" передбачена неможливість необгрунтованої відмови у відкритті старанного виробництва. Крім того, відповідно до іноземного досвіду вводиться реєстр боржників. Кожна особа, відносно якої збуджуватиметься старанне виробництво, з'являтиметься в цьому реєстрі. Цей реєстр буде відкритим, тому представники бізнесу, перш ніж укладати угоди, зможуть переконатися в платоспроможності свого контрагента.

"Закон про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, ...передбачає введення інституту приватних виконавців. Тобто в Україні почне діяти змішана система виконання судових рішень. Як відомо, у світі діє три системи: державна, приватна і змішана, ми ж рухаємося у бік змішаної системи виконання судових рішень" - проінформував замміністра.

Сергій Шкляр повідомив, що за результатами реформи в Україні може з'явитися 3 тис. приватних виконавців.

"З приводу рішень, які виконуватимуть державні і приватні виконавці. Обмежень по сумі не буде, єдине, що в цей перехідний період приватні виконавці не зможуть виконувати наступні категорії виробництв : в яких стягувачем або боржником є держава; які торкаються вселення - виселення фізичних осіб; передачі дитини, що стосуються; де стороною є обмежено дієздатна або недієздатна особа. Інші функції зможуть виконувати приватні виконавці" - роз'яснив Сергій Шкляр.

Заплановано передбачити персональну відповідальність кожного виконавця, при цьому вони будуть прив'язані безпосередньо до округ, а діяти будуть відповідно до розробленого кодексу ділової етики.

Джерело: Мінюст

Нагадаємо, що тему приватних виконавців обговорюватимуть сьогодні на юридичних дебатах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини