Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які реформи заплановані в земельній сфері?

1 жовтня 2015, 15:31
1988
1
Реклама

Уряд України визначив основні кроки у напрямі реформування земельних стосунків. Глобальна мета змін - децентралізація, раціональне використання земель, ліквідація корупції. Госгеокадастр є ключовим оператором здійснення реформ в земельній сфері. Глава відомства Максим Мартынюк озвучив наступні актуальні завдання, які стоять перед земельною службою.

1. На сьогодні землями за межами населених пунктів розпоряджаються 7 органів держвлади плюс органи місцевого самоврядування. Таке різноманіття розпорядників вимагає врегулювання цієї ситуації - розроблений законопроект, який вводить децентралізацію у сфері земельних стосунків і скорочує кількість органів, які можуть розпоряджатися землями за межами населених пунктів. Таких органів буде 2 - органи місцевого самоврядування і Кабінет Міністрів. Документ вже погоджений з Минрегионом і знаходиться на розгляді в інших відомствах.

2. Щоб уникнути корупції необхідно створити спеціальні механізми контролю за використанням земельних ресурсів. Такі функції може здійснювати Госгеокадастр, маючи можливість оскаржити рішення органів місцевого самоврядування у разі порушень земельного законодавства.

3. Госгеокадастр виступає за максимально широке використання механізму аукціонів, оскільки прозорішого способу передання земель у власність або оренду не існує. Зокрема, пропонується відмінити можливість передачі фермерам в оренду земель для господарювання без аукціону. Зараз із-за цієї корупційної лазівки зводяться нанівець усі позитивні ідеї стимулювання розвитку фермерства.

Також необхідно удосконалити сам механізм земельного аукціону. Сьогодні для того, щоб взяти в нім участь, треба заповнити велику кількість паперів, потім привезти їх і фізично бути присутнім на торгах. Тому планується істотно підвищити якість проведення аукціонів, запустивши електронний сервіс і зробивши торги дистанційними і екстериторіальними.

4. Ще один дієвий спосіб боротьби з корупцією - безконтактні админуслугипри яких виключений прямий контакт між заявником і чиновником, який надає довідку, приймає якесь рішення. Госгеокадастр надає 16 адміністративних послуг. До кінця року плануємося найбільш популярні з них, а наступного року усе 100%, перевести в електронний формат.

5. Розробляється система, яка б дозволяла громадянам оформляти отримання землі за два візити. Перший - подача заяви про отримання земельної ділянки, другий - оформлення документу, який засвідчує право власності. Усі бюрократичні процедури, пов'язані з оформленням землі, повинні виконувати центри надання админуслуг. Процес оформлення повинен займати 4 місяці.

6. У контексті децентралізації і впровадження принципу екстериторіальності в земельних стосунках підвищується роль ЦНАПов, їх матеріального забезпечення і кваліфікації працівників. "Поки що і те, і інше - не на висоті. Кімната без Інтернету, з вивіскою на листочку А4 - це, нехай мене пробачить Мінекономіки, не ЦНАП", - відмітив М. Мартынюк.

7. Триває формування команди Госгеокадастра. Нещодавно за результатами аналізу ефективності роботи і інформації про різні корупційні дії було звільнено 12 керівників і їх заступників в обласних управліннях. На черги - ще три десятки керівників управлінь і відділів в районах і містах нижчого рівня. Оголошено про проведення другої хвилі кадрових конкурсів. Їх особливістю буде активніше залучення HR- компаній для проведення попереднього відбору кандидатів, а на іспитах буде максимально широко представлена громадськість. М. Мартынюк призвав усіх молодих активних людей з вищим економічним, землевпоряджувальною, юридичною освітою подавати документи і брати участь в конкурсі, щоб міняти сферу земельних стосунків разом.

Джерело: Госгеокадастр

Ще про реформи читайте:
Госгеокадастр розробив 5 законопроектів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини