Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС розповіла про оподаткування доходу резидента від продажу нерухомості в РФ і ввезенні засобів в Україну

30 вересня 2015, 13:53
1084
0
Автор:
Реклама

Державна фіскальна служба в листі від 15 вересня 2015 року № 8678/Г/99-99-17-03-03-14 роз'яснила, що питання оподаткування прибутків, отриманих резидентами України з джерел в Російській Федерації, регулюються Угодою між Урядом України і Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування прибутків і майна і запобігання ухиленням від сплати податків.

Згідно п. 1 ст. 13 Угод прибутки, що отримуються резидентом від відчуження нерухомого майна, як воно визначене в ст. 6 Угод, що знаходиться в іншій державі, можуть оподатковуватися в цій іншій державі.

Отже, прибутки, отримані резидентом України від відчуження (продажі) нерухомого майна, що знаходиться в Росії, можуть оподатковуватися в Росії. Слово "можуть" не означає, що платник податків має право вибирати, в якій з двох країн він сплатить податок, це лише означає, що країна, в якій знаходиться нерухоме майно, має право обкласти прибутки від відчуження майнаякщо таке положення є в її внутрішньому законодавстві.

Крім того, згідно з Податковим кодексом Російської Федерації вказані прибутки підлягають оподаткуванню в Російській Федерації.

Пунктом 1 ст. 22 Угоди передбачено, якщо резидент Договірної Держави отримує дохід або володіє майном в іншій державі, які відповідно до положень Угоди можуть оподатковуватися в іншій державі, сума податку на цей дохід або майно, сплачена в цій іншій Державі, підлягає вирахуванню з податкустягуваного з такого резидента відносно такого доходу або майна в першій вказаній державі. Ці віднімання перевищуватимуть суму податку першої Держави на такий дохід або майно, нарахованого відповідно до його податкового законодавства і правил.

Для отримання права на зарахування податків і зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де виходить такий дохід (прибуток), уповноваженого стягувати такий податок, довідку про суму сплаченого податку і зборуа також про базу і / або об'єкті оподаткування.

Тобто, відповідно до положень Угоди, якщо резидент України отримує дохід в Росіїякий відповідно до положень Угоди обкладається в Росії, сума податку на цей дохід, сплачена в Росії, підлягає вирахуванню з податку, що стягується з такого резидента відносно такого доходу в Україні. При цьому віднімання не перевищуватимуть суму податку на цей дохід, нарахованого відповідно до українського законодавства.

Платник податків, одержуючий, зокрема, іноземні прибутки, зобов'язаний включити суму таких прибутків в загальний річний дохід оподаткування і подати податкову декларацію за результатами звітного податкового року в терміни, передбачені пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 НК, а також сплатити податок з таких прибутків.

У разі отримання резидентом будь-яких іноземних прибутків за межами митної території України, сума таких прибутків має бути включена в загальний річний дохід оподаткування платника податків і оподатковуватися по ставках, визначених в ст. 167 НК (15/20 %), При цьому такий резидент зобов'язаний подати до 1 травня року, що йде за звітним, річну податкову декларацію, з урахуванням норм пп. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 НК і Угоди.

Фізична особа - резидент має право ввозити у Україну і вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, за умови письмового декларування митному органу в повному об'ємі і за наявності документів, що підтверджують зняття готівки з рахунків у банках (фінансових установах ), виключно на ту суму, яка перевищує в еквіваленті 10 тис. євро. Термін дії таких документів 30 календарних днів, починаючи з дня видачі.

Ввезення готівки в сумі, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, здійснюється за наявності документів, що підтверджують зняття засобів з рахунків іноземних банків (фінансових установ), складених в довільній формі. При цьому необхідно враховувати, що особа здійснює ввезення саме тієї валюти, яка вказана в документі банку (фінансової установи). Термін дії документів, на підставі яких здійснюється ввезення готівки, не обмежується. Вказані документи не підлягають здачі митниці. Чеки банкоматів і платіжних терміналів і так далі не є документами, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ). Сплата мит і інших платежів при ввезенні готівки на митну територію України чинним законодавством України не передбачена.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини