Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується дозволити в Раді діяльність декількох "опозицій"

28 вересня 2015, 15:08
456
0
Реклама

Група народних депутатів з фракції Радикальної партії (яка вийшла з коаліції) на чолі з Олегом Ляшко подали у ВР законопроект № 3061-2 "Про парламентську опозицію".

Відмітимо, що це вже третій варіант проекту - раніше були зареєстровані законопроект № 3061 (ініціатори - депутати від "Опозиційного блоку") і законопроект № 3061-1 ("Відродження").

Законопроект радикалів має багато спільного зі своїми попередниками, але в деяких моментах надає опозиції більше повноважень і прав.

Є і істотні відмінності - вказано, що у ВР може бути створено декілька опозиційних депутатських фракцій або опозиційних об'єднань депутатських фракцій, що є парламентською опозицією. Для організації спільної діяльності або співпраці опозиційні фракції можуть укладати угоди про спільну діяльність або приймати спільні політичні документи.

Також йдеться про правах опозиції на створення опозиційного уряду, участь у бюджетному процесі, заміщення певних посад, висунення кандидатур на посаді в держорганах, призначення на які здійснюється Верховною Радою і так далі

Для підготовки законопроектів і попереднього розгляду визначених опозицією питань пропонується створити секретаріат парламентської опозиції. Також передбачається, що один день на пленарному тижні (як правило - середовище) буде відведений для розгляду питань, визначених парламентською опозицією.

Нагадаємо, що поданий у ВР поточного скликання законопроект № 0948 про опозицію був відхилений. Таке рішення прийняте унаслідок необхідності розробки нового законопроекту про внесення змін до Регламенту Ради. Окремий же Закон про опозицію не потрібнийвирішили навесні більшість депутатів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини