Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Узагальнена практика застосування законодавства про право власності додому і виконанні рішень

28 вересня 2015, 13:47
1280
0
Автор:
Реклама

Пленум Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ 25 вересня 2015 року затвердив узагальнення практики застосування судами законодавства, регулюючого право приватної власності на житловий будинок.

Як повідомила суддя ВССУ Галина Юровская, необхідність його проведення обумовлена тим, що останнім часом виросли проблеми застосування норм, регулюючих право власності на житловий будинок, у зв'язку з неузгодженістю, колізіями і пропусками в законодавстві і, як наслідок, неоднаковістю судової практики.

Судовою палатою у цивільних справах ВССУ також було проведено узагальнення практики розгляду судами процесуальних питань, пов'язаних з виконанням судових рішень у цивільних справах. Пояснюючи актуальність його підготовки, суддя, вчений секретар НКС ВССУ Олег Ткачук відмітив, що пленум ВССУ в лютому 2014 вже прийняв постанову № 6, де роз'яснив судам спірні питання, що стосуються судового контролю за виконанням судових рішень органами державної старанної служби. В той же час процесуальні питання, пов'язані з виконанням судових рішень, комплексно ще ніким не роз'яснювалися, а виконання судових рішень - підсумковий етап в процесі реалізації захисту громадянських прав.

При цьому норми розділу VI ГПК досить складні для застосування. Тому у вказаному узагальненні роз'яснено процесуальні питання, пов'язані з виконанням судових рішень, а саме: порядок звернення судових рішень до виконання і особливості негайного виконання судових рішень; порядок вирішення питання про тимчасовий пристрій дитини до дитячої або лікувальної установи; порядок вирішення питання про примусове проникнення в житло або інше володіння боржника - фізичної особи або особи, у якої знаходиться майно боржника або майно і засоби, що належать йому від інших осіб, або дитина, відносно якої виконується рішення про його відбирання; особливості звернення стягнення на ті, що належать боржникові від інших осіб грошові кошти, що знаходяться на рахунках цих осіб в установах банків і інших фінансових установах; спірні питання при тимчасовому обмеженні боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи в праві виїзду за межі України і інші спірні питання. Крім того, з кожного процесуального питання судам роз'яснено осудність і юрисдикцію розгляду певної заяви, оскільки не усі вони виписані, а загальні стани ГПК про територіальну і предметну осудність не завжди застосовуються.

Пленум ухвалив направити апеляційним судам України витягу з вказаних узагальнень для обліку в судовій практиці, а також підготувати ті, що відповідають постанови пленуму.

Джерело: ВССУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини