Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Засоби, отримані неприбутковою організацією від оренди приміщень, не оподатковуються

28 вересня 2015, 13:10
624
0
Автор:
Реклама

Сума коштів, отримана громадською неприбутковою організацією від надання в оренду приміщеньне є об'єктом оподаткування податком на прибуток за умови, що такі засоби спрямовуються на ведення статутної діяльності неприбуткової організації. Про це розповіла ГФС листі № 20075/6/99-95-42-03-15.

Нагадаємо обов'язковою умовою для неприбуткових організацій являється використання своїх прибутків винятково для фінансування витрат на свій зміст, реалізації цілей і напрямів діяльності, визначених засновницькими документами (пп. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 НК).

Згідно пп. 133.4.3 п. 133.4 ст. 133 НК у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ст. 133 НК, така неприбуткова організація зобов'язана подати в терміни, визначені для місячного податкового періоду, звіт про використання прибутків за період з початку року по останній день місяця, в якому здійснено таке порушення, і вказати суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання по податку на прибуток. Податкове зобов'язання розраховується виходячи з суми операції нецільового використання засобів. Така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ і організацій.

З першого дня місяця, що йде за місяцем, в якому здійснено таке порушення, до 31 грудня податкового року неприбуткова організація зобов'язана щокварталу представляти в контролюючий орган квартальну фінансову і податкову звітність (з наростаючим підсумком) по податку на прибуток і сплачувати податок в строк, визначений для квартального періоду.

З наступного податкового року, така неприбуткова організація представляє фінансову і податкову звітність і сплачує податок на прибуток в порядку, встановленому ст. 57 НК для неприбуткових організацій - платників податку на прибуток.

Встановлення контролюючим органом факту використання неприбутковою організацією прибутків для цілей інших, чим передбачені засновницькими документами, є основою для виключення такої організації з Реєстру неприбуткових установ і організацій і нарахування податкового зобов'язання по податку на прибуток підприємств, штрафних санкцій і пені. Податкові зобов'язання, штрафні санкції і пеня нараховуються, починаючи з першого числа місяця, в якому здійснено таке порушення (пп. 133.4.4 п. 133.4 ст. 133 НК).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини