Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За смерть в ліфті відповідає його власник, - ВСУ

25 вересня 2015, 15:02
1210
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на спільному засіданні судових палат у цивільних і господарських справах при розгляді справи 6-1083цс15 зробив правове укладення відносно того, хто повинен відшкодовувати шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки (ліфта).

Роз'яснено, що згідно частини 2 ст. 1187 ГК шкода, заподіяна джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій основі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренда і тому подібне) має механізм, використання, зберігання і зміст якого створює підвищену небезпеку.

У разі, якщо шкода причинна підрядником, який діяв за завданням замовника і під його контролем за безпечним виконанням робіт, то відповідно до частини 2 ст. 1172 ГК відшкодувати шкоду повинен замовник, який до того ж є власником ліфта як джерела підвищеної небезпеки.

Судом встановлено, що за умовами договору пдряда підрядник зобов'язався забезпечити безперебійну і безпечну роботу ліфтів, при цьому замовник залишив за собою цілодобовий контроль за роботою ліфтів, передбачивши також необхідність призначення наказом посадовця, відповідального за організацію безпечної експлуатації ліфтів, яке повинне мати відповідну кваліфікацію і пройти необхідну атестацію в установленому порядку.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини