Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ліцензування зарубіжних рахунків фізосіб треба не спрощувати, а відміняти, - експерти

25 вересня 2015, 14:40
814
0
Реклама

Відповідно до загальної програми лібералізації і поступового зняття жорстких валютних обмежень в Україні впроваджуються нові для країни методи і реформи. Так, Національним банком України в липні було прийнято постанова № 479 про внесення змін до положення про порядок видачі НБУ ліцензій на розміщення резидентами валютних цінностей на рахунках за межами України.

Суть змін - введення дозволи на ліцензування зарубіжних рахунків українців не за фактом їх відкриття, а по витіканню чітко зазначених в постанові термінів вже після відкриття рахунку. Конкретніше - у разі перебування резидентом України за кордоном більше 183 днів інформацію про відкритий рахунок необхідно буде надати в течії 2 місяців після повернення. Якщо більше 183 днів, то ліцензія має бути отримана в течії 24 місяців. Крім того, продовжений термін дії ліцензії для фізичних осіб, які не є підприємцями, з 1 до 3 років.

Можливість задекларувати свої зарубіжні рахунки "заднім числом", безумовно, стала вигідною для десятків тисяч громадян України, які працюють за кордоном. Крім того, планувалися додаткові надходження в казну за рахунок лібералізації отримання ліцензій на операцію зарубіжними засобами.

На думку експертів "ТиСиЭм Груп Україна"незважаючи на правильні кроки по пом'якшенню умов отримання валютної ліцензії, не варто чекати кардинальних змін окремо прийнятою заходи. Не сталося якого-небудь "буму" отримання ліцензій і, відповідно, захмарних прибутків від таких операцій. Річ у тому, що такої міри недостатньо для того, щоб мотивувати утримувачів рахунків на додаткові витрати, пов'язані з отриманням ліцензії.

Набагато успішнішим кроком відносно збільшення привабливості ліцензування, вважають юристи, було б зменшення кількості паперів, які необхідно заповнити при проходженні усіх етапів отримання ліцензії.

Ще радикальнішим, але дуже правильнішим кроком, запевняють експерти "ТиСиЭм Груп Україна"послужив би повна відмова від "совкової" процедури ліцензування на користь обов'язкового декларування прибутків з-за кордону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини