Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для оформлення земельної ділянки знадобиться всього 2 візити в держоргани?

25 вересня 2015, 11:00
3437
4
Реклама

Державна служба з питань геодезії, картографії і кадастру презентувала пакет реформ, спрямованих на розвиток земельних стосунків в Україні.

Заплановано, що кількість візитів в органи державної влади для оформлення земельної ділянки скоротиться з 10 до 2: перший раз - для подачі заяви про отримання земельної ділянки, другий - для оформлення документу, який засвідчує право власності.

Середній термін проходження усіх процедур складатиме 4 місяці (зараз оформлення ділянки триває 6 - 12 місяців, а в окремих випадках, зокрема в м. Києві, затягується до 2 років). Для цього пропонується законодавчо закріпити зобов'язання місцевих рад розглядати земельні питання не рідше, ніж раз в дві неділі.

Також реформи спрямовані на детінізацію ринку землі і ліквідацію корупції - інструментом боротьби із зловживаннями стане введення Госгеокадастром безконтактних адміністративних послуг.

Щоб глобально розв'язати проблему використання земель без оформленого права власності, планується впровадити низку заходів, які піднімуть собівартість незаконного використання землі вище за точку рентабельності. Пропонується:

- ввести карну відповідальність за самовільне заняття земельних ділянок;

- встановити кінцевий термін оформлення держпідприємствами своїх земель, а у разі порушення цих термінів - зараховувати такі землі до земель запасу;

- за рішенням суду вилучати сільгосппродукціювирощену на самовільно зайнятих землях, на користь держави.

Договори про спільному обробітку земліув'язнені державними підприємствами, запропоновано прирівняти до договорів емфітевзисуі встановити по цих площах спеціальну ставку земельного податку 5% проти нинішніх 1%. Укладати такі договори можна буде виключно за результатами аукціону.

Органам місцевого самоврядуваннязгідно із задумкою розробників, будуть делеговані повноваження за розпорядженням землями сільгосппризначення державної власності за межами населених пунктів. Об'єднаним громадам землі державної власності можуть бути передані в комунальну власність.

Для посилення ролі аукціонів запропоновано скоротити перелік випадків, коли земля може отримуватися у власність або користування без аукціону. Таке право залишити тільки : для власників нерухомого майна, розташованого на земельній ділянці; для особливих потреб держави - зокрема, будівництва інфраструктурних об'єктів; для недро- і водокористувачів, які мають спецдозволи; релігійних організацій.

Реформа припускає також створення спеціальної електронної платформи для проведення земельних аукціонів, на якій проводитимуть аукціони в електронному форматі.

Серед пропозицій по реформуванню - визначити орган влади, який би здійснював комплексний контроль за використанням і родючістю грунтів.

А також запропоновано зобов'язати місцеві ради при передачі землі встановити паритет між кількістю ділянок, які планується продати на аукціоні, і для безвідплатної передачі.

Усе ці преждожения втілені в п'яти законопроектахякі будуть допрацьовані з урахуванням зауважень за результатами засідання уряду. Вже в жовтні ці проекти можуть бути винесені на засідання Кабінету Міністрів, а згодом внесені у Верховну Раду.

Джерело: Госгеокадастр

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини