Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС роз'яснила нюанси оподаткування експорту товарів за ціною нижче за їх придбання

24 вересня 2015, 14:13
1331
1
Автор:
Реклама

У листі № 19090/6/99-99-19-03-02-15 ГФС роз'яснила порядок визначення бази оподаткування ПДВ по операціях по експорту товарів за ціною нижче за їх придбання.

Згідно п. 188.1 ст. 188 НК база оподаткування операцій з поставки товарів/послуг визначається виходячи з їх договірній вартості з урахуванням загальнодержавних податків і зборів. При цьому база оподаткування операцій з поставки товарів/послуг не може бути нижче за ціну придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з поставки самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче за їх собівартість, а база оподаткування операцій з поставки необоротних активів не може бути нижче за балансову вартість за даними бухобліку, що склалася за станом на початок звітного періоду, впродовж якого здійснюються такі операції (за відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), за виключенням:

- товарів (послуг), ціни на які підлягають державному регулюванню;

- газу, який поставляється для потреб населення.

Відповідно до підпункту "а" пп. 195.1.1 п. 195.1 ст. 195 НК операції по вивезенню товарів за межі митної території України в митному режимі експорту оподатковуються по нульовій ставці.

Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене митною декларацією.

Датою виникнення податкових зобов'язань у разі експорту товарів являється дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону (п. 187.1 ст. 187 НК).

Відповідно до п. 20 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 № 957 (далі - Порядок № 957)у разі, якщо база оподаткування визначається виходячи з ціни придбання товарів/послуг і перевищує суму постачання товарів/послуг, визначену виходячи з їх договірної вартості, тобто ціна придбання перевищує фактичну ціну (договірну вартість) постачання, постачальник (продавець) складає 2 податкових накладної: одну - на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, іншу - на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання над фактичною ціною.

У податковій накладній, яка складена на суму такого перевищення, робиться відмітка відповідно до п. 9 Близько № 957 (15 - складена на суму перевищення ціни придбання товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання). Така податкова накладна підлягає реєстрації в ЕРНН і не надається одержувачеві (покупцеві).

Отже, у разі здійснення операції по експорту товару за ціною нижче за ціну придбання такого товару, різниця між вартістю експортованих товарів і ціною придбання таких товарів не формує вартості товару, що експортуєтьсяа значить не є експортною операцією, не оподатковується по нульовій ставці, а обкладається по ставці 20 %. На суму різниці між вартістю експортованого товару і вартістю придбання такого товару платник податків зобов'язаний скласти податкову накладну з типом причини "15" і зареєструвати її в ЕРНН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини