Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банк має право відняти квартиру, куплену в іпотечному будинку в період судової відміни іпотеки

23 вересня 2015, 13:30
1347
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 16 вересня 2015 року при розгляді справи № 6-495цс15що стосується закладеного харківського багатоквартирного будинку, знову встав на сторону банку.

Нагадаємо, Суд в грудні 2014 року дійшов висновкущо не можна відібрати предмет іпотеки, якщо він проданий в період дії рішення про недійсність іпотеки (справа № 6-201цс14)пізніше позиція кардиналино змінилася - Суд почав приймати постанови, згідно з якими якщо рішення суду про недійсність іпотеки скасоване, вона діє з моменту здійснення первинного запису в реєстрі іпотек. Детальніше: Ім'ям України : ВСУ проти ВСУ в справі про іпотеку

Відповідно до правової позиції, викладеною ВСУ при перегляді справи № 6-495цс15, у разі відміни незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсної, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключено запис про обтяження, дію іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного запису, який був виключений на підставі незаконного рішення суду, оскільки відпала основа виключення цього запису. Це означає, що іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинному запису в Державний реєстр іпотек.

Вказаний вивід узгоджується і з положеннями ст. 204 ГКяка закріплює презумпцію правомірності угоди. Ця презумпція означає, що досконала угода вважається правомірною, тобто такий, що породжує, змінює або припиняє громадянські права і обов'язки, поки ця презумпція не буде спростована, зокрема, на підставі рішення суду, що набрав законної сили.

Таким чином, у разі неспростування презумпції правомірності договору (у справі, що переглядається, у зв'язку з відміною судового рішення) усі права, придбані сторонами угоди за цим договором, повинні безперешкодно здійснюватися, а створені обов'язки підлягають виконанню.

Тому прийняття судом рішення про недійсність договору іпотеки, яке згодом було скасовано, не спростовує презумпції правомірності угоди, а договір іпотеки (права і обов'язки сторін) залишається в силі з моменту його первинної реєстрації в Державному реєстрі іпотек.

Роз'яснено, що суд дійшов правильного висновку про збереження обтяження майна іпотекою в результаті відміни рішення суду про виключення з Державного реєстру іпотек запису про обтяження цього майна іпотекою і про поширення на відповідачів відповідно до ст. 23 Закону "Про іпотеку" статусу іпотекодавців за іпотечним договором з урахуванням того, що до них перейшло право власності на квартиру, яка є складовою частиною предмета іпотеки.

В той же час суд одночасно не повною мірою правильно застосував цю норму, оскільки не врахував положення частин 3 і 4 ст. 5 Закону і не звернув уваги на інші обставини, які мають істотне значення для правильного застосування цієї норми, зокрема відносно визначення предмета іпотеки і його вартості.

Так, у справі, що переглядається, суд ухвалив обернути стягнення на окрему квартиру як на предмет іпотеки, тоді як предметом іпотеки за договором, ув'язненим з власником будинку, визначено не окремі квартири, а увесь будинок в цілому (який складається з 123 квартир). Крім того, за погодженням сторін договору іпотеки з-під іпотеки виключено 26 квартир будинку без зміни попередньої вартості предмета іпотеки.

Таким чином, обернувши стягнення на квартиру як на частину об'єкту нерухомого майна (частина предмета іпотеки), суди не обгрунтували таке рішення і не встановили, як співвідноситься предмет іпотеки з його частиною і вартість предмета іпотеки (удома) з вартістю придбаної відповідачами квартири.

Враховуючи викладене, рішення суду першої інстанції, постанови апеляційного суду і ВССУ скасовані з напрямом справи на новий розгляд до суду першої інстанції.

Допущені судами при розгляді справи порушення норм процесуального права і нез'ясування усіх обставин, необхідних для правильного застосування ст. 39 Закону "Про іпотеку", не дозволяють Верховному Суду України прийняти нове рішення.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини