Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кредитна спілка не може відступати право вимоги

23 вересня 2015, 12:05
1422
2
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 2 вересня 2015 року при розгляді справи № 6-667цс15 підтвердив правову позицію відносно поступки права вимоги кредитною спілкою, викладену у справі № 6-59цс15.

Роз'яснено, що згідно частини 1 ст. 512 ГК кредитор в зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передачі ним своїх прав іншій особі по угоді (поступка права вимоги). Заміна кредитора в зобов'язанні не допускається в зобов'язаннях, нерозривно пов'язаних з особою кредитора.

Згідно ст. 1 Закону "Про кредитні спілки" кредитна спілка - це неприбуткова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об'єднаннями на кооперативних началах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні і наданні фінансових послуг за рахунок об'єднаних грошових внесків членів кредитної спілки. Кредитна спілка є фінансовою установою, винятковим видом діяльності якої є надання фінансових послуг, передбачених справжнім Законом.

Ст. 21 Закону визначені види господарської діяльності кредитної спілки, а пунктом 11 частин 1 цієї статті встановлено, що здійснення кредитною спілкою іншої діяльності, окрім передбаченої Законом, не допускається.

Отже, кредитна спілка як кредитор враховуючи особливості правового статусу, визначеного законом, не має права відступати право вимоги за кредитним договоромоскільки такі повноваження законом не передбачені.

Враховуючи, що спірні зобов'язання витікають з кредитного договору, ув'язненого кредитною спілкою з фізичною особою, надання кредитних коштів здійснене за рахунок об'єднання грошових внесків членів кредитної спілки, такі зобов'язання тісно пов'язані з особою кредитора і через положення ст. 515 ГК заміна кредитора в таких зобов'язаннях не допускаєтьсято немає правових підстав для задоволення позовних вимог про розірвання кредитного договору і стягнення заборгованості за кредитним договором, оскільки поступка права вимоги не викликає правових наслідків.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини