Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГФС розповіла про оподаткування прибутків від реалізації майна в Криму

22 вересня 2015, 11:45
1109
0
Автор:
Реклама

Державна фіскальна служба в листі № 17035/6/99-99-19-02-02-15 надала роз'яснення відносно оподаткування прибутків від реалізації майна в Криму.

Відповідно до п. 5.7 ст. 5 Закону "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" будь-які прибутки з джерелом їх походження з території СЭЗ "Крим", отримані особою, прирівняною до резидента згідно з нормами п. 5.3 ст. 5 Закону, підлягають оподаткуванню як іноземні прибутки за загальними правилами, встановленим Податковим кодексом.

Відповідно до пп. 7 п. 12.3 ст. 12 Закону під час тимчасової окупації будь-які прибутки з джерелом їх походження з території Криму, отримані фізичним, юридичним особами, прирівняними до резидентів, оподатковуються за правилами, встановленими для іноземних прибутків.

Згідно пп. 14.1.55 п. 14.1 ст. 14 НК в редакції, діючій з 01.01.2015 р., дохід, отриманий з джерел за межами України, - це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи відсотки, дивіденди, роялті і будь-які інші види пасивних прибутків, спадок, подарунки, виграші, призи, прибутки від виконання робіт (надання послуг) по цивільно-правових і трудових договорах, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташований за межами Україна, включаючи рухомий склад транспорт, приписаний до розташований за межами Україна порт, прибутки від продаж майно, розташований за межами Україна, дохід від відчуження інвестиційний актив, у тому числі корпоративний право, цінний папір і так далі; інші прибутки від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам.

Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 НК об'єктом обкладення податком на прибуток підприємств являється прибуток з джерелом походження з України і за її межами, яка визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибули або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, що виникають відповідно до положень розділу III НК.

Для визначення фінансового результату звітного періоду необхідно порівняти прибутки звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих прибутків. При цьому прибутки і витрати відбиваються у бухобліку і фінансовій звітності у момент їх виникнення незалежно від дати вступу або сплати грошових коштів (ст. 4 Закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні").

Згідно п. 3 Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" прибутки - це збільшення економічних вигод у вигляді вступу активів або зменшення зобов'язань, які призводять до росту власного капіталу (за винятком росту капіталу за рахунок внесків власників).

Таким чином, для визначення об'єкту оподаткування податком на прибуток підприємств від операцій по реалізації необоротних активівінвестицій, товарно-матеріальних цінностей, що у тому числі знаходяться на території СЭЗ "Крим", слід керуватися національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або міжнародними стандартами фінансової звітності.

Крім того, відповідно до положень п. 5.2 ст. 5 Закону взаємовідношення між особами, які мають податкову адресу на території СЭЗ "Крим", і особами, які мають податкову адресу на іншій території України, являються контрольованими операціями згідно ст. 39 НК.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини