Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Небанківським установам планується дозволити інкасацію

22 вересня 2015, 11:25
592
0
Реклама

Національним банком України розроблений проект постанови про затвердження Положення про порядок видачі юридичним особам ліцензій на надання банкам послуг по інкасації, обробки і зберігання готівки.

Розробка Положення має на меті впровадження аутсорсинга в готівковому зверненні і залучення небанківських установ до надання банкам послуг з інкасації, обробки і зберігання готівки.

Банки зможуть вибирати для себе оптимальний варіант - або самостійно здійснювати інкасацію, обробку і зберігання грошової готівки, або притягати спеціалізовані компанії.

Надання прав юридичним особам на обслуговування готівки, як запевняють в НБУ, сприятиме створенню на ринку послуг з інкасації рівноправного конкурентного середовища, зниженню тарифів за надання послуг з інкасації і зменшення ціни на оброблену готівку. Крім того, аутсорсинг дозволить понизити рівень витрат банків за рахунок укрупнення готівкових потоків і їх концентрації в касових центрах спеціалізованих компаній.

Контроль за дотриманням вимог Положення здійснюватиме Національний банк України.

Відзначається також, що залучення юрлиц-небанковских установ до аутсорсингу готівкового звернення є поширеною міжнародною практикою. Сьогодні такий досвід має Федеральна резервна система США, Європейський центральний банк, центральні банки усіх провідних країн Європи, Азії, Африки і Америки, найбільші комерційні банки світу і торгові мережі.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини