Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

18 вересня 2015, 15:15
2582
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. Відміняються спецмита на імпорт автомобілів


Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі розглянула рекомендації СОТ і повідомилащо з 30 вересня відміняються спеціальні мита на імпорт в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження і експорту. Комісія встановила, що відміни спецзаходів вимагають національні інтереси України. Ці спеціальні заходи були введені в 2013 році строком на 3 року.

2. Підвищений розмір мінімальної зарплати

Верховна Рада 17 вересня ухвалила Закон про внесення змін до Держбюджет-2015 відносно підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати. Згідно зі змінами, з 1 вересня мінімальна зарплата складе 1 378 грн.

3. Бізнесу спростили доступ до держзакупівель

15 вересня ВР ухвалила Закон про внесення змін до деяких законів у сфері держзакупівель. Серед цілей Закону - збільшення рівня конкуренції шляхом спрощення участі бізнесу в процедурах закупівель. Відкриється доступ до усієї інформації про держтендери, стане неможливим умисне блокування торгів через процедуру оскарження. Повну документацію тепер повинен буде подавати тільки потенційний переможець тендеру. Вимагати від учасників довідки, які є в публічному доступі, заборонено.

4. Юрособи в регіонах можуть звернутися в "єдине вікно" НБУ

У територіальних управліннях НБУ з 15 вересня почали роботу відділи по обробці документів "Єдине вікно", в яких надаються усі админуслуги Нацбанку. Юрособи і громадяни зможуть отримати допомогу по оформленню скарг, листів, запитів, довідок і тому подібне. Вхід в територіальні управління вільний, попередній запис не потрібно.

5. Роз'яснені зміни відносно узагальнювальних податкових консультацій

Узагальнювальні податкові консультації, згідно Закону № 655 - VIIIтепер затверджує наказом Мінфін. Ці консультації підлягають обнародуванню, у тому числі і на офіційному веб-сайті Мінфіну, впродовж 5 календарних днів, розповіла ГФС. Крім того, наказ про затвердження узагальнювальної податкової консультації може бути оскаржений платником податків в суді. Відміна судом наказу - основа для надання нової консультації.

6. АМКУ роз'яснив нюанси накладення штрафів на підприємства

Антимонопольний комітет надав Рекомендаційні роз'ясненняякі рекомендується застосовувати органам АМКУ при визначенні розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренци. У документі відзначаєтьсящо під час розрахунку розміру штрафів органи АМКУ керуються принципами пропорційності, недискримінаційної і розумності. Застосування штрафних санкцій не повинне призводити до позбавлення суб'єкта господарювання можливості конкурувати або до неможливості задоволення споживчого попиту. У виняткових випадках штрафи можуть бути визначені у більшому/меншому розмірі, але такі рішення приймаються виключно АМКУ.

7. Відкриті нові рахунки для сплати єдиного внеску і фінансових санкцій

З 15 вересня діють небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім'я органів ГФС для сплати засобів єдиного внеску і фінансових санкцій. При сплаті єдиного внеску на загальнообов'язкове держсоцстрахування в полі "Призначення платежу" розрахункового документу вказується службовий код (*); код виду сплати 101, код по ЄДРПОУ платника, який здійснює сплату; роз'яснювальна інформація про призначення платежу. Рахунки по регіонах опубліковані на сайті ГФС.

8. Нацагентство зайнятості шукатиме дискримінацію в опублікованих вакансіях

Минсоцполитики прискорює підготовку законопроекту про Національне агентство зайнятості. Зокрема, агентство буде мониторить випадки дискримінаційних обмежень, що містяться в опублікованих вакансіях, і подавати інформацію Держпраці для відповідного реагування. Плануються також зміни відносно аутсорсинга послуг - на засоби, які збирає Фонд соцстрахування, зможуть претендувати і приватні компанії по працевлаштуванню. А згідно з ще одним законопроектунегосударственне підприємства зможуть робити соцуслуги шляхом соцзаказа. Ще одно подія тижня у сфері праці - ратифікована Конвенція МАРНОТРАТНИК № 117.

9. Кількість податкових інспекцій зменшиться

На узгодженні в Міністерстві фінансів знаходиться постанова, після підписання якого повинна початися реструктуризація територіальних органів ГФС. Згідно з цим нормативним актом кількість державних податкових інспекцій зменшується з 311 до 161, що значно знижує бюрократичні перешкоди в обслуговуванні платників податків, відмітили в ГФС. На наступному етапі планується ще більше скорочення територіальних одиниць для повного усунення навантаження на платників податків.

10. Запропоновано змінити правила приватизації з/х підприємств

ФДМУ опублікував для обговорення законопроект про особливості приватизації майна в АПК. Пропонується визнати таким, що втратило силу Закон "Про особливості приватизації майна в АПК" і при приватизації державних з/х підприємств застосовувати норми Закону "Про приватизацію державного майна" - як для інших підприємств групи В.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини