Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ роз'яснив нюанси накладення штрафів за порушення економічної конкуренції

18 вересня 2015, 13:08
1062
0
Автор:
Реклама

Антимонопольний комітет надав Рекомендаційні роз'яснення відносно застосування положень ч. 2 і 5 ст. 52 Закону "Про захист економічної конкуренції" і ст. 21 Закону "Про захист від недобросовісної конкуренції".

Рекомендаційні роз'яснення визначають підходи Антимонопольного комітетуякі рекомендується застосовувати його органам при визначенні розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції з метою забезпечення правової визначеності.

Нагадаємо, органи Антимонопольного комітету своїми рішеннями накладають штрафи відповідно до ст. 52 Закони "Про захист економічної конкуренції" і ст. 21 Закону "Про захист від недобросовісної конкуренції".

Під час розрахунку розміру штрафів за порушення органи АМКУ керуються принципами пропорційності, недискримінаційній і розумності :

- пропорційність припускає співмірність розміру санкцій, які мають своїй на меті не лише покарання за досконале правопорушення, але і утримується від здійснення або продовження таких порушень, з масштабом і характером порушення;

- недискримінаційна означає неприпустимість застосування до суб'єктів господарювання різних підходів в аналогічних випадках;

- розумність означає, що розмір штрафу повинен визначатися з урахуванням фактичних обставин кожного випадку для забезпечення справедливого балансу між публічними інтересами і правами і свободами учасників правовідносин.

Застосування штрафних санкцій не повинно призводити до позбавлення суб'єкта господарювання можливості конкурувати або до неможливості задоволення споживчого попиту.

У виняткових випадках у зв'язку з необхідністю забезпечити належний стримуючий ефект, штрафи можуть бути визначені у більшому розмірічим передбачено, але в межах, певних ч. 2 і 5 ст. 52 Закони "Про захист економічної конкуренції", ч. 1 і 2 ст. 21 Закону "Про захист від недобросовісної конкуренції". Це стосується, зокрема, здійснення порушень, які привели до особливо негативних наслідків для конкуренції, інтересів інших суб'єктів господарювання, споживачів, можливостей органів Антимонопольного комітету виконувати покладені на них завдання. Вказані рішення приймаються виключно АМКУ.

У виняткових випадках, зокрема, за наявності форс-мажорних, інших особливих обставин природного, економічного, громадського характеру, штрафи можуть бути визначені у меншому (зокрема, символічному) розмірі. Обгрунтування такого розміру має бути приведене в рішенні про накладення штрафу. Вказані рішення приймаються виключно Антимонопольним комітетом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини