Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що зміниться на ринку праці після створення Нацагентства зайнятості?

16 вересня 2015, 16:30
2219
0
Реклама

Міністр соціальної політики Павло Розенко доручив впродовж 10 днів завершити роботу законопроектом про створення Національного агентства зайнятості.

На початку жовтня законопроект має бути внесений у Верховну Раду України, а з 1 січня 2016 року повинне запрацювати Національне агентство зайнятості.

А соціальних партнерів - профспілки і працедавців - Міністр призвав не стояти осторонь цього процесу, а активно включитися в обговорення і доопрацювання законопроекту.

"Комплексний законопроект, розроблений Міністерством соціальної політики, передбачає масштабну реформу ринку праці, посилення інституціональної здатності служби, впровадження нових підходів до роботи на ринку праці з одночасним посиленням соціальної відповідальності і соціальної справедливості", - відмітив чиновник, додавши, що відповідні зміни грунтуватимуться на досвіді реформування агентств зайнятості Німеччини, Франції, Австрії і Литви.

Акцент в практичній роботі Агентства робиться на активному посередництві і регулюванні ринку праці за допомогою новітніх інформаційних технологій. Буде сформовано єдину електронну базу вакансій.

"Зміняться підходи в роботі з зареєстрованими безробітними- підкреслив Павло Розенко. - Посилюється страховий принцип виплати посібника з безробіття. Активніше підтримуватимуться підприємницькі ініціативи зареєстрованих безробітних. Зокрема, для нас принципове питання - посилення ролі громадських робіт. Безробітні повинні чітко розуміти, що пошук роботи має бути активним. Відмова від участі в громадських роботах може стати основою для відмови у виплаті посібника з безробіття".

Також Агентство буде розширювати можливості працевлаштування громадян, застосовуватиме нові механізми підтримки молоді у віці до 24 років (залучення випускників до роботи на умовах стажування за зразками Німеччини і Румунії)сприятиме збереженню зайнятості людей старше 45 років. Активніше вирішуватимуться питання зайнятості членів особистих селянських господарств, учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб і інших категорій.

До функцій Національного агентства зайнятості буде також віднесено моніторинг випадків дискримінаційних обмежень, що містяться в опублікованих вакансіяхз подачею цієї інформації до держслужбу по праці для відповідного реагування.

Крім того, Минсоцполитики і створюване Нацагентство зайнятості отримають функції прогнозування ситуації на ринку зайнятостізокрема щомісячне публічне представлення оцінки ситуації на цьому ринку.

"І ще одне принципове питання - це аутсорсинг послуг. На засоби, які збирає Фонд соціального страхування, зможуть претендувати і приватні компанії по працевлаштуванню. Засоби отримуватимуть ті, хто якісніше шукатиме роботу для людей", - розповів глава Минсоцполитики.

За інформацією Минсоцполитики

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини