Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мати-кар'єристка: чи знайдуть працедавці місце для грудного молока?

16 вересня 2015, 15:51
2566
8
Автор:
Реклама

Сучасна жінка повинна устигати усе: і працювати, і дітей виховувати. Емансипація дійшла до того, що представниці прекрасної статі стали виходити на роботу відразу після народження дитини. Цей тренд голосно виявив себе в Європі ще в 2010 році, коли депутат Європарламенту від Італії 35-річна Личия Ронзулли прийшла на засідання парламенту в Страсбурзі разом зі своєю дочкою Вікторією, якою на той момент було всього шість тижнів. Проте молоду матір це не збентежило, і вона продовжувала приносити малятко на засідання. За словами пані Ронзулли, це був вимушений крок, оскільки вона не могла пропускати сесії, і, в той же час, знаходилася в процесі грудного вигодовування. Таким чином, евродепутат уперше притягнула увагу суспільства до труднощів, з якими стикаються жінки, що намагаються поєднати кар'єру і особисте життя.

Тенденція раннього виходу на роботу торкнулася і українських матерів, тому 15 вересня у БЦ "ЛІГА" відбувся круглий стіл на тему: "Трудовий кодекс: зміни в законодавстві про забезпечення прав працюючих матерів на грудне вигодовування на виробництві".

Ініціатором заходу виступила народний депутат Ірина Сысоенко, яка уявила законопроект про забезпечення прав працюючих матерів на грудне вигодовування на виробництві. Своя думка відносно документу змогли висловити представили міжнародних організацій, держорганів, медустанов, а також Федерація працедавців.

Кімнати для грудного вигодовування: почнемо з Верховної Ради

Сьогодні більшість українок повертаються на роботу вже через 1-3 місяці після народження дитини із-за кар'єрних ризиків або недоліку коштів на утримання сім'ї у зв'язку з кризою. Але як продовжувати годувати дитину, якщо мама вийшла на роботу?

Вирішити це питання народний депутат Ірина Сысоенко пропонує шляхом створення кімнати для грудного вигодовування дітей на робочому місці.

Пані Сысоенко розповіла, що ідея законопроекту виникла завдяки її власному життєвому досвіду. Свого сина депутат стерна грудьми до двох років, постійно працюючи, тому розуміє, наскільки важливо жінкам поєднувати материнські обов'язки з розвитком кар'єри. Депутат розповіла, що буквально днями піднімалося питання про створення кімнат для грудного вигодовування у Верховній Раді.

Слід зазначити, що зараз в парламенті вже зареєстрований законопроект № 2523-а, що передбачає скорочення робочого часу вагітних жінок і жінок, що годують дітей грудним молоком з 40 годин до 36 годин в тиждень. Ірина Сысоенко запропонувала авторові цього проекту Сергію Мищенко відкликати цей проект і подати новий загальний законопроект, який доповнить попередній положенням про облаштування на підприємствах кімнат для грудного вигодовування.

></p></td></tr><tr valign=

Народний депутат Ірина Сысоенко

Чому не можна просто припинити годувати грудьми?

Присутні на круглому столі експерти по акушерству і гінекології пояснювали, що грудне вигодовування дітей це важливий чинник для здоров'я дітей, матерів, і у результаті - усій нації. Грудне молоко дає дітям необхідні антитіла, зменшує ризик виникнення алергії і серцевих захворювань, а також сприяє розумовому розвитку. Годування має бути частим, бажано його не переривати до 2 років. Якщо жінка зможе поєднувати роботу і вигодовування, це дасть їй можливість відчути себе затребуваною в соціальному плані і не втратити психологічний зв'язок з дитиною.

ККД годуючої жінки - вигода для працедавця

Експерти розповідають, що для мами грудне молоко - це профілактика різних захворювань, в першу чергу раки молочної залози. Тому працедавець, який створює хороші трудові умови для годуючої мами, робить вклад у виробництво. Адже, на думку медиків, жінці, якій дали можливість довше годувати грудьми, знадобиться значно менше лікарняних.

Як виявилось, вітчизняні працедавці не стали сперечатися з таким медичним висновком. Федерація працедавців підтримує внесення законодавчих поправок щодо створення кімнат для вигодовування, якщо будуть передбачені податкові пільги для підприємствякі улаштували таку кімнату.

Крім того, Федерація працедавців запропонувала при внесенні відповідних законодавчих змін до КЗоТ дати визначення терміну "грудні діти", а також організовувати кімнати для вигодовування на умовах, передбачених в колективному договорі.

></p></td></tr><tr valign=

Представник ЮНІСЕФ Индрани Чакма

Зарубіжна практика

Ініціатива українського депутата знайшла вагому підтримку в ЮНІСЕФ. Так, представник ЮНІСЕФ Индрани Чакма розповіла, що згідно з міжнародними стандартами годувати дитину грудьми треба мінімум до 6 місяців. Згідно із статистикою, тільки 19% українських жінок зараз дотримуються цих стандартів. Це дуже низький показник в порівнянні з іншими країнами.

Индрани Чакма відмітила, що багато міжнародних компаній, такі як Netflix, Apple, Google вже давно встановили політику, сприяючу розвитку кар'єри матерів. Приміром, в Netflix продовжили термін оплачуваної декретної відпустки.

Годування грудьми : впроваджуємо в маси

Засновник Центру підтримки грудного вигодовування "Молочні річки" Ксения Соловей розповіла, що дуже важливо виховати в Україні культуру грудного вигодовування. Адже багато матерів не розуміють важливості цього питання. Потрібною інформацією не володіють іноді навіть самі лікарі, надаючи неправильні консультації. Фахівець запропонувала показувати соціальну рекламу на цю тему, заснувати нові організації з гарячими лініями з питань материнства.

А експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавинова у свою чергу відмітила, що в нашій країні пропагандою грудного вигодовування краще займатися першій леді і політикам. Перший крок в цьому напрямі вже погодилася зробити Ірина Сысоенко, пообіцявши знятися у відповідному тематичному рекламному ролику.

></p><p align=Мінохоронздоров'я рекомендує

Представники Мінохоронздоров'я "усіма руками" підтримали ініціативу по створенню кімнат для вигодовування. Вони пообіцяли також, що врахують зауваження ЮНІСЕФ по грудному вигодовуванню при розробці нової програми репродуктивного здоров'я нації на 2016-2020 рр. У тому числі, Мінохоронздоров'я передбачить відповідне навчання в цій сфері і для медиків, щоб ті змогли правильно консультувати матерів.

></p><p align=Грудне молоко на роботі - оцінка юриста

Юридичну оцінку законопроекту надала Зоя Ярошкерівний партнер АК "Маршаллер і партнери". Юрист вважає, що важливо зберегти баланс, не можна усе покладати на працедавців. Також жінка повинна мати вибір: годувати дитину грудьми будинку або на роботі.

Сам підхід по облаштуванню кімнат для вигодовування на підприємствах має бути гнучким: треба враховувати кількість працівників на фірмі і інші чинники. Крім того, деталізовані норми щодо облаштування кімнат для вигодовування треба передбачити в КЗоТ. При законодавчому врегулюванні питання юрист радить гарантувати право годування грудьми усім жінкам на усіх підприємствах. Важливо чітко визначити податкові пільги для працедавців, адже це один з ключових моментів реалізації законопроекту.


Кристина Головко, ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини