Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судовий дайджест: позиції ВСУ і вищих спецсудів

Реклама

Верховний Суд України

Іпотека дійсна з моменту внесення первинного запису про неї в реєстр

Розглянувши справу № 6-639цс15 про звернення стягнення на предмет іпотеки, Суд зробив правовий висновок про те, що у разі відміни незаконного судового рішення про визнання іпотеки недійсної, на підставі якого з Державного реєстру іпотек виключений запис про обтяження, дія іпотеки підлягає відновленню з моменту здійснення первинного запису, який виключений на підставі незаконного рішення суду, оскільки відпала основа виключення цього запису. Іпотека є дійсною з моменту внесення про неї первинному запису в Державний реєстр іпотек. Таким чином, у черговий раз підтверджена правова позиція дії іпотеки при відміні рішення суду про її недійсність. ВСУ відступив від позиції, викладеною у постанові № 6-201цс14.

При виселенні мешканців з іпотечного житла застосовуються як положення ст. 40 Закону "Про іпотеку", так і ст. 109 ЖК УССР про надання іншого житла

Розглянувши справу № 6-1049цс15суд зробив правовий висновок про те, що при рішенні судом суперечки про примусове виселення з іпотечного житла, придбаного не за рахунок кредиту, застосовується ст. 109 ЖК УРСР. Згідно частини 2 ст. 109 ЖК УССР громадянам, що виселяються з жител, одночасно надається інше постійне житло, за винятком виселення громадян при зверненні стягнення на житла, які були придбані ними за рахунок кредиту (позики) банку або іншої особи, повернення якої забезпечене іпотекою відповідного житла. Постійне житло, що надається особі, що виселяється, повинно бути вказано в рішенні суду. При ухваленні судового рішення про виселення мешканців на підставі частини 2 ст. 39 Закону "Про іпотеку" застосовуються як положення ст. 40 справжнього Закону, так і ст. 109 ЖК УРСР. Якщо в іпотеку переданий житловий будинок, який не був придбаний за рахунок отриманих кредитних коштів, висновок про наявність передбачених законом підстав для виселення мешканців з цього будинку без надання їм іншого постійного житла є помилковим.

У спорі про наслідки порушення попереднього договору застосовується спеціальний перелік, встановлений Цивільним кодексом

При розгляді справи № 6-226цс14 Суд роз'яснивщо частиною 2 ст. 635 ГК встановлений обов'язок сторони, який необгрунтовано ухиляється від укладення договору, відшкодувати іншій стороні збитки, заподіяні простроченням, якщо інше не встановлене попереднім договором або актами цивільного законодавства. Припинення зобов'язання за попереднім договором внаслідок неукладення основного договору впродовж встановленого попереднім договором терміну виключає примушування до укладення основного договору в судовому порядку, виконанню обов'язку в натурі або виникнення основного договірного зобов'язання як правової основи для виникнення у набувача права власності на майно. Положеннями ГК і інших актів цивільного законодавства, прямо не передбачений такий правовий наслідок невиконання попереднього договору, як відшкодування збитків способом визнання права власності на річ, яка має бути придбана в майбутньому за договором купівлі-продажу.

Вищий спеціалізований суд по розгляду цивільних і карних справ

Заява про залишення позову без розгляду не свідчить про необгрунтовані дії позивача

При розгляді справи № 6-15926св15 Суд роз'яснив нюанси компенсації витрат відповідача у зв'язку з подачею позивачем заяви про залишення позову без розгляду. Само по собі уявлення заяви про залишення позову без розгляду не є необгрунтованими діями позивача, оскільки це є його диспозитивним правом, передбаченим ГПКякий не містить обмежень в його реалізації. Для стягнення компенсації здійснених відповідачем витрат, пов'язаних з розглядом справи, відповідачеві необхідно довести, а суду - встановити і вказати про це в рішенні, які саме необгрунтовані дії позивача були ним здійснені в ході розгляду справи, і в чому вони виражені, зокрема: чи діяв позивач недобросовісний і пред'явив необгрунтований позов; чи систематично протидіяв правильному і швидкому вирішенню суперечки; чи переслідував недобросовісний позивач протиправну мету - утиск прав і інтересів відповідача; чи були дії позивача умисними і яка міра його провини і чим це підтверджується.

Віряни мобілізовані мають право на альтернативну службу

Розглянувши справу № 5-1583км15 Суд залишив в силі виправдувальний вирок у справі про ухилення від мобілізації, згідно з яким члени релігійних організацій, віровчення яких забороняє використовувати зброю, не можуть бути мобілізовані на військову службу. Роз'яснено, що відсутність можливості проходження альтернативної (невоєнною) служби в період мобілізації не може бути основою для притягнення вірянина до відповідальності по ст. 336 Карного кодексу (ухилення від заклику по мобілізації).

Повторне нез'явлення сповіщеного позивача тягне залишення позову без розгляду незалежно від причини

Розглянувши справу № 6-24063ск15Суд роз'яснивщо причини повторного нез'явлення позивача до суду процесуального правового значення не мають, оскільки положення закону спрямоване на дотримання розумних термінів розгляду справи і на недопущення зловживання своїми процесуальними правами і правами інших осіб, які являються до суду. Якщо належно повідомлений про дату засідання позивач не з'являється до суду і не використовує передбачене законом право на процесуальне представництво, позов не розглядається.

Вищий господарський суд

Аванс не можна витребувати як безпідставно придбане майно

Розглянувши справу 903/124/15 про стягнення авансу і пені, Суд роз'яснивщо оскільки між сторонами був укладений договір підряду, а засоби, які замовник просить стягнути з виконавця, отримані останнім на підставі цього договору, то такі засоби придбані за наявності правових підстав, а тому не можуть бути витребувані відповідно до ст. 1212 ГК як безпідставне збагачення. Засоби, отримані в якості оплати виконаних за договором робіт не можна витребувати відповідно до ст. 1212 ГК.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини