Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

11 вересня 2015, 13:33
1922
0
Реклама

ЮРЛИГА визначила десятку найбільш важливих для підприємців правових подій поточного тижня, враховуючи результати роботи держорганів і вивчивши нові надходження в системи ЛІГА :ЗАКОН

1. НБУ уніфікував порядок проведення платежів на користь нерезидентів


10 вересня набуло чинності постанова НБУ № 593яке встановлює вимоги до платежів в нацвалюті на користь нерезидентів, аналогічні вимогам до платежів в інвалюті. Уніфікований порядок перерахування коштів в гривні на кореспондентські рахунки банків-нерезидентів за дорученням клієнтів-резидентів. Це стосується операцій по договорах, ув'язнених резидентами з нерезидентами. Уповноважені банки повинні заздалегідь зараховувати засоби на окремий аналітичний рахунок і так далі. Забороняється здійснювати такі операції, якщо кошти в гривні було залучено клієнтами-резидентами у формі кредиту.

2. Пункти пропуску в портах почали працювати по-новому

8 вересня почав діяти низка дерегулятивних заходів, визначених постановою Кабміну № 491. Усі 13 пропускних пунктів в портах України забезпечено оновленими технологічними схемами пропуску вантажів, транспортних засобів і людей через державний кордон. Введені спрощені процедури оформлення судів і вантажів в портах, істотно скорочена кількість перевірок судів і вантажів, а також задіяних в цих процедурах контролюючих органів. У портах вводиться принцип мовчазної згоди при електронному документообігу і інше.

3. Прийняття на місцях рішень по гуманітарній допомозі прискорене - діє Закон

Набув чинності Закон № 640 - VIIIякий був прийнятий з метою оперативного ухвалення рішень на місцях про визнання вантажів гуманітарною допомогою. Облдержадміністраціям передана частина повноважень по визнанню вантажів гуманітарною допомогою, контролю за її отриманням, складуванням. Також законодавчо визначена обов'язковість першочергового і безкоштовного проведення різних видів контролю. Виключена норма про встановлення граничних об'ємів отримання гумпомощи. Дозволено відносити до гуманітарної допомоги ТС, що поступають в період проведення АТО для забезпечення її проведення.

4. ГФС введе єдині стандарти визначення митної вартості

На виконання доручення Прем'єр-міністра Фіскальною службою розроблений проект нових Методичних рекомендацій відносно роботи посадовців органів ГФС по аналізу, виявленню і оцінці ризиків при здійсненні контролю правильності визначення митної вартості товарів, які переміщаються через митний кордон України. Повідомляється, що найближчим часом ГФС введе єдиний механізм визначення митної вартості на усій території України.

5. Для підприємств зони АТО готують спецрежим відшкодування ПДВ

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 3045яким пропонується на період проведення АТО не здійснювати добровільну і обов'язкову реєстрацію платниками ПДВ осіб, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія. Крім того, проектом передбачені додаткові підстави анулювання реєстрації платниками ПДВ. Також передбачається, що анулювання реєстрації може здійснюватися за заявою платника податків або по самостійному рішенню контролюючого органу.

6. Термін подачі документів по бенефіціарах подовжуватися не буде

9 вересня в Міністерстві юстиції відбувся круглий стіл, присвячений подачі юрособами відомостей про кінцевого власника бенефіціара. Термін подачі документів збігає 25 вересня, але це не означає, що юрособи можуть відкладати процедуру на останній момент, попередили в Мінюсті. За станом на минулий тиждень близько 200 тис. юрособ (велика частина сконцентрована у великих містах) ще не надало необхідні документи, є ризик виникнення черг. Але знову термін подовжуватися не буде. Читайте детальніше: Звітність по бенефіціарах: що треба врахувати.

7. Визначені повноваження органів архітектурно-будівельного контролю

Постанова Кабміну № 671яким затверджено Зразкове положення про органи госархстройконтроля, набуло чинності 10 вересня. Встановлено, що посадовці органу госархстройконтроля під час перевірки мають право безперешкодного доступу до місця будівництва об'єкту і до прийнятих в експлуатацію об'єктів; складати протоколи про здійснення правопорушень і акти перевірок, накладати штрафи відповідно до закону; здійснювати фіксацію процесу перевірки з використанням аудіо- і відеотехніки; здійснювати контроль за дотриманням порядку обстеження і паспортизації об'єктів і так далі

8. У Україні планується створити структуру для фінансової підтримки експортерів

Мінекономрозвитку має намір найближчим часом завершити підготовку законопроекту відносно створення в Україні структури по наданню фінансової підтримки експорту - Експортно-кредитного агентства. Передбачається, що ЭКА забезпечить захист українських експортерів від ризику неплатежів і фінансових втрат, сприятиме створенню умов для доступу до фінансових ресурсів, виходу українських виробників на зовнішні ринки збуту, підвищенню конкурентоспроможності продукції експортерів на світових ринках.

9. ГФС розповіла про проведення документальних перевірок

Фіскальна служба в листі № 32067/7/99-99-22-04-02-17 розповіла, що Законом № 655 - VIII НК доповнений новою нормою про напрям (врученні) платникові податків податкових повідомлень-рішень у випадках, якщо за результатами перевірки встановлений факт заниження або завищення суми податкових зобов'язань, заявленої в податковій декларації, або суми податкового кредиту, заявленої в Пдв-декларації, за винятком випадків, коли вказане заниження або завищення враховане при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки. У зв'язку з цим ведеться робота нової по розробці нової форми податкового повідомлення-рішення. Також ГФС відмічає, що за наявності письмового звернення платника податків замість невиїзної документальної перевірки може проводитися документальна виїзна перевірка. Детальніше про новації читайте тут.

10. Від Міноборони вимагають розповісти про процедуру, по якій не мобілізують окремих працівників

Існує процедура, згідно якої підприємства можуть звернутися в Міноборони і попросити не мобілізувати окремих працівників, враховуючи значущість їх роботи в діяльності цього підприємства. УХСПЧ звернулася в Міноборони із запитом надати інформацію про цю процедуру, але отримала відмову на тій основі, що документ має гриф "Для службового користування". У зв'язку з цим правозахисники подали позов до Міноборони, щоб змусити чиновників розкрити інформацію про "секретну" процедуру.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини