Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пропонує спростити доступ до безкоштовної правової допомоги

10 вересня 2015, 09:03
848
0
Автор:
Реклама

У Раді зареєстрований урядовий законопроект № 3044 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно спрощення доступу до безкоштовної правової допомоги і підвищення якості її надання.

Документ передбачає численні зміни до Закону "Про безкоштовну правову допомогу".

Пропонується включити в послуги за поданням безкоштовної правової допомоги надання правового укладення.

Також збільшується кількість суб'єктів права на безкоштовну вторинну правову допомогу. Відповідно до законопроекту до таких суб'єктів додаються:

- внутрішньо переміщені особи;

- громадяни України, які звернулися із заявою про постановку їх на облік в якості внутрішньо переміщених осіб;

- особи, засуджені до покарання у вигляді довічного позбавлення волі, позбавлення волі на певний термін, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або поневіряння свободи.

Крім того, уточнені деякі інші категорії суб'єктів права на безкоштовну вторинну правову допомогу. Наприклад, особи, що знаходяться під юрисдикцією України, якщо середньомісячний сукупний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (у діючій редакції дохід має бути нижче за суму прожиткового мінімуму).

У Законі "Про безкоштовну правову допомогу" пропонується закріпити ряд повноважень Координаційного центру за поданням правової допомоги.

У законопроекті вказується, що Центри за поданням безкоштовної вторинною правовою допомозі є юридичними особами публічного права. Виключений територіальний принцип діяльності Центру.

У повноваження Центру пропонують включити моніторинг якості надання адвокатами безкоштовної вторинної правової допомоги.

Проектом встановлено, що у разі потреби Центр за поданням безкоштовної вторинної правової допомоги може зробити висновок договір з адвокатомвключеним в Реєстр адвокатів, про надання безкоштовної вторинної правової допомоги окремому суб'єктові (зараз договір може бути укладений тільки з адвокатом, включеним в Реєстр адвокатів, які надають безкоштовну вторинну правову допомогу).

Також законопроект передбачає збільшення підстав заміни адвокатів, які надають безкоштовну вторинну правову допомогу. Вказується, що адвокат може бути замінений за рішенням Центру за поданням безкоштовної вторинної правової допомоги.

Крім того, передбачені зміни повноважень Міністерства юстиції у сфері надання безкоштовної правової допомоги.

Законопроектом встановлені також зміни в Закон "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Передбачено, що інформація з Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування використовується також для надання безкоштовної вторинної правової допомоги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини