Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституційна Комісія схвалила проект змін в Конституцію в частині правосуддя

7 вересня 2015, 09:52
803
0
Реклама

4 вересня у Верховній Раді відбулося чергове засідання Конституційної Комісії, під час якого обговорювалися пропозиції і зауваження до напрацьованого Робочою групою законопроекту змін в Конституцію у частині правосуддя.

Зокрема, дискусію викликали питання кваліфікаційних вимог до стажу роботи судді (5 або 7 років), чи треба на рівні Основного Закону гарантувати право на касаційне оскарження, про місце вищих судів в системі судоустрою, чи слід в Конституції передбачити вичерпний перелік повноважень Вищої ради правосуддя, чи доцільним є залишення Президентові України функції призначення суддів на посади уперше і інші.

Як повідомив керівник Робочої групи Олексій Филатов, інтенсивна робота над проектом змін дозволила значною мірою вирішити питання деполітизування і забезпечення незалежності судової влади, підвищення вимог і професійних стандартів для судового корпусу, впровадження конкурсної процедури для призначення усіх суддів, здійснення обмеженого судового імунітету. Пропонується змінити принцип формування Вищої ради правосуддязгідно з яким більшість складу Ради формуватимуть судді, обрані суддями, а також закріпити інститут судового контролю за виконанням судового рішення.

Член Конституційної Комісії, замголови Верховної Ради Оксана Сыроед, висловила думку, що закладене в проекті змін право Президента призначати суддів на посаді дозволяє Президентові втручатися в питання суддівської кар'єри. В той же час, на думку голови ВСУ Ярослава Романюка, призначення суддів на посади безстроково може здійснюватися Главою Держави, але тільки в церемоніальній формі. "Вища рада правосуддя визначатиме претендента на конкретну посаду, на яку Президент призначатиме ця особа, - пояснив Я. Романюк. - І таке призначення тільки підвищить статус і значення посади судді".

Президент Києво-могилянської академії Андрій Мелешевич також звернув увагу членів Комісії на попереднє укладення Венеціанської Комісії, в якому європейськими експертами було негативно оцінено проблему паралельного закріплення в законопроекті Вищої ради правосуддя, Вищій кваліфікаційній комісії суддів України і Ради прокурорів. Експерти ВК в попередньому укладенні від 24 липня 2015 року № 803/2015 відмітили, що "паралельне існування з одного боку Вищої ради правосуддя і з іншого боку і Вищої кваліфікаційної дисциплінарної комісії і Ради прокурорів як окремих органів замість спеціалізованих структурних підрозділів Вищої ради правосуддя створює систему, яка вводить дуалізм в адміністративному управлінні судовою гілкою влади і несе ризик виникнення дублювання функцій і конфліктів". Члени Комісії висловили ще ряд зауважень до проекту закону, які було вирішено врахувати в ході роботи редакційної групи.

Більшістю голосів членів Конституційної Комісії проект змін був схвалений. Прийнято рішення направити його у Венеціанську комісію для отримання остаточного укладення.

Джерело: УСЮ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини