Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банковский дайджест: финансовая отчетность, перевод валюты для юрлиц и оптимизм НБУ

3 вересня 2015, 10:34
1402
0
Автор:
Реклама

Змінилися вимоги до банків по подачі фінансової звітності

З першого кварталу 2016 року усе без виключення банки зобов'язані надавати фінансову звітність відповідно до міжнародного стандарту 34 "Проміжна фінансова звітність". За словами НБУ, ці зміни значно полегшать зіставлення інформації у фінансовій звітності за різні періоди, оскільки форми проміжної фінансової звітності відповідатимуть річною.

Переклад іноземної валюти для юрособ: пом'якшення обмежень

З 20 серпня 2015 року НБУ дозволив юридичним особам переводити за межу іноземну валюту у розмірі не більше 50 000 доларів США (чи еквівалент в іншій валюті згідно з офіційним курсом НБУ) у течії календарного місяця за однією ліцензією.

Реєстрація і внесення змін до кредитних договорів з нерезидентами

З метою зменшення відпливу капіталу за межі України з 22 серпня 2015 року заборонено реєструвати кредитні договори в іноземній валюті між резидентами у випадку, якщо поступка права вимоги по цих договорах переходить новому кредиторові-нерезиденту. Також не можна реєструвати зміни до договору про залучення резидентами кредитів в іноземній валюті від нерезидентів, якщо ці зміни торкаються зміни кредитора або боржника. Зміни не поширюються на договори між резидентами і міжнародними фінансовими організаціями, членом яких є Україна, і на випадки, коли резидентом-позичальником є банк.

Понижена облікова ставка НБУ

27 серпня 2015 року НБУ оголосив про зниження облікової валютної ставки з 30% до 27%. Зміни торкнуться розміру штрафних санкцій, встановлених сторонами договірних стосунків, оскільки розмір накладених штрафних санкцій безпосередньо залежить від облікової ставки НБУ, діючої на момент їх накладення. Також зниження приведе до збільшення процентної ставки по депозитах, що за прогнозами финрегулятора приведе до збільшення охочих відкрити депозитні рахунки в українських банках.

Оптимістичний прогноз глави Нацбанку

На офіційному сайті НБУ з'явилося звернення Валерії Гонтаревой, в якому вона підвела підсумки і поділилася оптимістичними прогнозами на майбутнє :

- буде понижений індекс інфляції до кінця 2016 року до рівня 12%, а до 2019 року - до 5%

- буде понижений приріст індексу споживчих цін : ціни на продовольчі товари підуть на спад у зв'язку з прогнозованим хорошим урожаєм зернових, овочів і фруктів.

- збільшений об'єм термінових вкладів в порівнянні з квітнем поточного року на 1,7 млрд. гривен. Це говорить про те, що українці знову стали довіряти банківській системі і відкривати депозитні рахунки.

Дмитро Абраменкостарший юрист Trusted Advisors

Яна Каминскаямолодший юрист Trusted Advisors

Читайте також:

Банківський дайджест: повернення депозитів, карна відповідальність і захист інформації

Банківський дайджест: посилення відповідальності, валютні операції і стягнення відсотків

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини