Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проблеми в системі правозастосування залежать від якості юридичної освіти, - член УСЮ

2 вересня 2015, 12:02
850
8
Реклама

У Вищій раді юстиції відбулася експертна зустріч члена УСЮ, члена Конституційної Комісії і колишнього декана юридичного факультету Львівського національного університету им.Франко Андрея Бойко з представниками Регіональної місії Агентства Сполучених Штатів Америки по міжнародному розвитку (USAID). На зустрічі обговорювали проблеми якості юридичної освіти в Україні і досягнення міжнародної співпраці в цій сфері.

По словах А. Бойка, "серед основних правових інститутів немає розуміння того, що багато проблем в системі правозастосування залежить від якості юридичної освіти".

А. Бойка назвав завдання, які треба вирішити :

- подолання корупції, зокрема, через введення зовнішнього незалежного вступного випробування у магістрат (по аналогії з системою ВНО)розробка відповідного стандарту магістерської програми підготовки юристів

- прийняття стандарту юридичної освіти за освітньо-професійною програмою "Бакалавр" (проект розроблений за допомогою USAID і переданий на експертизу зарубіжним експертам)

- впровадження незалежної оцінки якості надання освітніх послуг у сфері юридичної освіти

- введення єдиного незалежного державного кваліфікаційного іспиту для юристів

- впровадження правил академічної етики і так далі

Необхідно впроваджувати в учбовий процес нові принципи викладанняякі грунтуються не стільки на вивченні законодавства, скільки на розумінні природи правових інститутів, принципів права, їх правозастосування, відмітив експерт.

Андрій Бойко також підкреслив, що на рівень юридичної освіти впливає відсутність в країні професійних стандартів діяльності судді, прокурора, адвоката, нотаріуса, потурбуватися про впровадження яких, очевидно, вже час. Адже через відсутність таких стандартів юридичних професій "формувати учбовий план, особливо по магістерських програмах, складно".

Джерело: УСЮ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини