Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінохоронздоров'я планує впровадити в Україні телемедицину

27 серпня 2015, 16:40
1292
7
Реклама

Міністерство охорони здоров'я опублікувало для публічного обговорення проект наказу "Про затвердження нормативних документів по застосуванню телемедицини у сфері охорони" здоров'я, якою заплановано ствердити :

- Порядок організації медичної допомоги на первинному, вторинному (спеціалізованому), третинному (високоспеціалізованому) рівнях із застосуванням телемедицини;
- Типове положення про кабінет телемедицини установи охорони здоров'я;
- форми запиту на телемедичне консультування, укладення консультанта, журналу обліку телемедичних консультацій.

Згідно з проектом, телемедицина - це комплекс дій, технологій і заходів, які застосовуються при наданні медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв'язку у вигляді обміну електронними повідомленнями.

Медична допомога із застосуванням телемедицини здійснюється в кабінеті телемедицини. Такі кабінети повинні функціонувати у складі установ охорони здоров'я.

Телемедична мережа складається з установ охорони здоров'я незалежно від форми власності, а також фізосіб-підприємців, які здійснюють господарську діяльність по медичній практиці, які використовують для взаємодії спеціалізовану інтернет-платформу для телемедицини - Портал телемедицини.

У проекті говориться, що основним інструментом телемедицини є телемедичне консультуванняяке використовується для надання своєчасної і адекватної медичної допомоги пацієнтові, а також для інтерпретації знімків і інших зображень, зафіксованих цифровими носіями.

В процесі консультування беруть участь :

- пацієнт
- його лікар
- лікар/лікарі, які надають консультацію
- персонал кабінету телемедицини.

Телемедичне консультування проводиться на підставі запиту, облік консультацій ведеться в журналі.

Передбачається і можливість проведення телемедичного консиліуму - надання меддопомоги пацієнтові одночасно більш ніж одним лікарем із застосуванням телемедицини, у разі потреби в обговоренні клінічного випадку більше ніж з одним лікарем-консультантом.

Крім того, в проекті говориться про проведення телеметрії з метою дистанційного виміру, збору і передачі інформації про показники діяльності пацієнта (фізіологічних параметрах організму); а також домашнього телеконсультування - спостереження за станом здоров'я пацієнта, який знаходиться за межами установи охорони здоров'я.

Реалізація запропонованих змін, на думку Мінохоронздоров'я, дозволить поліпшити пацієнтам доступ до медичних послуг, а лікарів - створить умови для підвищення кваліфікації і навчання шляхом дистанційного обміну досвідом з колегами.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини