Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як виконувався мораторій на перевірки суб'єктів господарювання? - аналіз ГРС

27 серпня 2015, 13:09
1561
2
Реклама

Державна регуляторна служба України проаналізувала відомості про перевірки суб'єктів господарювання, проведені впродовж січня-травня 2015 року міністерствами і ЦОИВ. Про результати такого аналізу розповіла голова ГРС Ксения Ляпина 26 серпня під час засідання Кабміну.

Кількість перевірок зменшилася в десятки разів в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Впродовж вказаного періоду контролюючими органами проведено 3 224 планові і 53 148 позапланових перевірок.

Найбільша кількість планових і позапланових перевірок проведена ГСЧС (більше 2 тис. планових і більше 16 тис. позапланових). 21 орган, серед яких Госгеокадастр, Гослесагентство, МОН, Минэнергоугля, Минагрополитики і інші, перевірки впродовж цього періоду не провели взагалі.

Слід зазначити, що впродовж першого півріччя 2014 року, по наявній у ГРС інформації, проведено мінімум 233 488 планових і 101 966 позапланових перевірок.

Органи, які довели необхідність перевірки суб'єкта господарювання, мали можливість отримати дозвіл КМУ на її проведення.

11 контролюючих органів скористалися можливістю отримання дозволів Кабінету Міністрів на проведення перевірок в умовах дії мораторію (постанова уряду від 13.08.2014 № 408).

По дозволах Кабінету Міністрів було проведено 22 574 перевірки.

Перевірки по заявці суб'єкта господарювання і відповідно до норм КПК здійснили 10 контролюючих органів. 6528 перевірок вони зробили по заявках суб'єктів господарювання. Госветфитослужба - 1 692 і Державна служба з питань праці - 4 589. Тільки 482 перевірки, що складає 0, 1 %, було здійснено згідно КПК.

Мораторій потрібний, тому що не усі органи можуть ефективно планувати свою роботу по проведенню перевірок з точки зору управління рисками.

Проведений ГРС аналіз показав, що далеко не усі контролюючі органи зважено підходили до визначення круга суб'єктів господарювання, в яких виходили на планові перевірки.

7 контролюючих органів виявили порушення вимог законодавства менш ніж в половині проведених планових заходів. Отже, більше половини проведених планових перевірок виявилися непродуктивною витратою робочого часу і засобів з держбюджету.

Впродовж січня-червня 2015 року 11 контролюючих органів повністю або частково проігнорували мораторій і проводили перевірки

Госэкоинспекция, ГСЧС, Госэнергонадзор, Адміністрація держспецзв'язку і НКРСИ переважну більшість перевірок провели згідно з отриманими дозволами Кабінету Міністрів України, проте вони порушили мораторій, проводячи перевірки по непроцесуальних документах (листам) правоохоронних органів і прокуратури.

Незважаючи на чіткість вказаних обмежень, МЗ, Госэкоинспекцией, Госсельхозинспекцией, Госавиаслужбой, Фондом соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності, ГСЧС, Мінкультури, Госэнергонадзором, Адміністрацією держспецзв'язку і НКРСИ вимоги закону були проігноровані. Вказані дії свідчать про наявність в діяльності таких органів корупційних ризиків.

Джерело: ГРС

Нагадаємо, що мораторій (особливий порядок) на проведення контролюючими органами перевірок підприємств, установ і організацій, ФОП встановлений законами
№ 76 - VIII і № 71 - VIII.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини