Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується заборонити політичну рекламу на білбордах і телебаченні

25 серпня 2015, 13:33
925
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 2474а про заборону політичної реклами (ініціатори - нардепи Е. Соболев, О. Ляшко, О. Березюк).

Пропонується заборонити рекламу політичних партій у аудіовізуальних ЗМІ і на носіях зовнішньої реклами, використання назви або символіки партії (їх визначальній частині) в комерційній і соціальній рекламі.

Окрім цього, запропоновано встановити, що політичні партії не можуть бути спонсорами передач (програм) в аудіовізуальних ЗМІ або у будь-який інший спосіб прямо або побічно фінансувати телерадіоорганізацію.

Окремо встановлений заборону передвиборної агітації політичних партій, кандидатів на пост Президента України, кандидатів в народні депутати, депутати місцевих рад, кандидатів на посаді сільських, селищних, міських голів в аудіовізуальних ЗМІ (за винятком агітації за рахунок і в межах засобів держбюджету України, виборів, що виділяються на підготовку і проведення) і на носіях зовнішньої реклами.

А ось в друкованих ЗМІ автори проекту забороняти платну політичну рекламу не хочуть - на їх думку, друкарські медіа не такі впливові, як аудіовізуальні, вартість реклами в них істотно нижча, а також преса має істотно більшу редакційну свободу, у тому числі правом підтримувати певних кандидатів.

При цьому законопроект містить вимогу відносно обов'язкової вказівки інформації про замовників матеріалів передвиборної агітації (політичної реклами), яка поширюється в друкарському ЗМІ, і чіткого відділення такої агітації від інших матеріалів, у тому числі рекламних, які розміщуються в пресі.

Також пропонується відмінити обмеження розміру друкарської площіяку можуть виділяти ЗМІ для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

Услід за вказаним проектом в Раді з'явився і альтернативний - законопроект № 2474а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно обмеження передвиборної агітації і протидії прихованій рекламі" (ініціатори - И. Луценка, А. Черненко, А. Шкрум і інші депутати).

Пропонується заборонити агітацію (політичну рекламу) в міжвиборний період, а також взагалі заборонити агітацію на носіях зовнішньої реклами.

Законопроектом передбачений ряд обмежень і вимог відносно агітації в аудіовізуальних ЗМІ, а також вимог до соціальної реклами і агітації в друкованих ЗМІ.

Зокрема, пропонується встановити мінімальну 3-хвилинну тривалість агітаційних аудіо- і відеороликів, при цьому встановити вимогу єдності сюжету такого ролика, щоб забезпечити його якісне змістовне наповнення. А також ввести дотримання вимог маркіровки політичної реклами в засобах масової інформації.

Окрім цього, передбачаються вимоги до новинних і інформаційних матеріалів ЗМІ по недопущенню виділення певних кандидатів, найменувань політичних партій або представлення іншої інформації, яка привертає увагу до таких суб'єктів. Натомість пропонується подавати в кожному інформаційному матеріалі відомості відразу про декілька кандидатів - порівнювати їх.

Нормами проекту також передбачена адміністративна відповідальність за поширення прихованої реклами для посадовців ЗМІ і інші зміни.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини