Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується встановити, що гривня складається з рублів, а не копійок

20 серпня 2015, 14:38
2254
11
Автор:
Реклама

Народний депутат Олег Мусий пропонує ввести найменування "рубель" як меншій частині гривні. Відповідний законопроект № 2491а "Про внесення змін до деяких законів України відносно введення історично обгрунтованого найменування рубель як меншій частині грошової одиниці України гривні" зареєстрований у Верховній Раді.

У ст. 32 Закону "Про Національний банк України" пропонується встановити, що гривня дорівнює не 100 копійкам, а 100 рублям. Зміни, що стосуються заміни найменування "копійка" на "рубель", пропонується внести в закони "Про пенсійне забезпечення", "Про цінні папери і фондовий ринок".

У пояснювальній записці необхідність ухвалення Закону пояснюється тим, що з часів Русі (України) на нашій території грошовими одиницями були гривня і її менша частина рубель. Так, до XIV століття основною грошовою одиницею Русі (України) була гривня. Під час монголо-татарського нашестя (з другої половини XIII століття) срібні гривні стали ділити, рубаючи їх навпіл. Так з'явилися рублі (від слова рубати, тобто обрубок гривні).

Відзначається, що існує декілька версій походження слова "рубель". Основні розходяться в деталях, але сходяться в тому, що однокорінним є дієслово "рубати". У Етимологічному словнику Макса Фасмера, спочатку рубель - це "обрубок", потім, з 1316 року в письмових джерелах - ця "назва грошової одиниці ... меншій частині гривні ... яка в Новгороді важила в зливку 196 гр. ... Від рубати, тобто "обрубок гривні". У Історико-етимологічному словнику Павла Чорних, значення слова "рубель" - "обрубок". В якості грошової одиниці, спочатку у вигляді довгастого срібного зливка, слово "рубель" вживається з XIII ст. (у Москві - половинний обрубок гривні).

Наступна версія виходить з припущення, що рубель - це не ціла гривня і не її половина, а чверть. Цієї точки зору дотримувався, наприклад, Іван Кондратьев, який в книзі "Сива старовина Москви" написав : "Рублі були частинами гривні або шматками срібла із зарубками, що означали їх вагу. Кожна гривня розділялася на чотири частини; назва ж рубель походить від слова "рубати", тому що лозину срібла в гривню вагою розрубують на чотири частини, які і називалися рублями". Тут простежується зв'язок з арабським СИЪ (руб) - "чверть, четверта частина".

Таким чином, меншою частиною гривні був саме рубель, а не копійка.

З часу введення грошової одиниці в Україні - гривні, без історичного обгрунтування її менша частина була названа копійкою. При цьому з усіх історичних джерел виходить, що копійка є частиною саме рубля, а не гривні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини