Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про відміну трудових книжок винесений на обговорення

17 серпня 2015, 16:44
3135
9
Автор:
Реклама

Мінекономрозвитку оприлюднило для громадського обговорення проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (відносно спрощення ведення кадрової роботи платниками податків) ", що передбачає відміну трудових книжок.

Законопроектом пропонується виключити з Кодексу законів про працю норму про надання працівником трудової книжки при укладенні трудового договору. Встановлюється, що облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих особах Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У Законі "Про пенсійне забезпечення" встановлюється, що основним документом, що підтверджує стаж роботи, являється інформація з персоніфікованих даних працівника, що підтверджує сплату внесків на соціальне страхування. За період до 2004 року наявність трудового стажу може бути підтверджена трудовою книжкою. Порядок підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів в ній встановлюється Кабінетом Міністрів.

У пояснювальній записці відзначається, що загальний економічний ефект для бізнесу внаслідок відміни трудових книжок складе близько 500 млн. грн. Така цифра називається з припущення, що на адміністрування кожної трудової книжки підприємством в середньому витрачається 1 година праці відповідного фахівця (бухгалтера, фахівця відділу кадрів, HR- фахівця) в рік. Тому відміна трудових книжок дозволить заощадити трудові витрати на їх адміністрування в розмірі майже 290 млн. грн. (83.4 млн. грн. для великих підприємств, 106.8 млн. грн. для середніх, 99.5 млн. грн. для малих). Також відміна трудових книжок усуне необхідність їх зберігання на підприємствах, що дозволить заощадити витрати бізнесу на архіваріусів. Залежно від кількості найнятих робітників середні і великі підприємства зможуть заощадити щорічно близько 220 млн. грн. на зберігання трудових книжок.

Також читайте: Відміна трудових книжок - думка юриста

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини