Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Діють нові правила у сфері трансфертного ціноутворення

13 серпня 2015, 11:58
679
0
Автор:
Реклама

Сьогодні, 13 серпня, набув чинності Закон про внесення змін до Податкового кодексу відносно трансфертного ціноутворенняякий був прийнятий Верховною Радою 15 липня.

Законодавчим актом уточнені окремі норми по регулюванню трансфертного ціноутворення в Україні:

- виключені норми, які застосовують правила трансфертного ціноутворення при оподаткуванні ПДВ;

- збільшений з 20 до 50 млн грн. об'єм контрольованих операцій з одним контрагентом, досягши якого платники податків зобов'язані подавати звіт про контрольовані операції центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну податкову і митну політику;

- законодавчо закріплена необхідність визначення Кабміном переліку товарів, що мають біржове котирування.

Визначено, що господарські операції, передбачені підпунктами 39.2.1.1 - 39.2.1.3 і 39.2.1.5 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 ст. 39 НК, визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються наступні умови:

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 50 млн грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- об'єм таких хозопераций платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 5 млн грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Законом встановлено, що податковий контроль при встановленні відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки" здійснюється шляхом моніторингу контрольованих операцій і проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій.

Також уточнений порядок взаємодії територіальних органів з центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну податкову і митну політику, у разі, якщо такий територіальний орган виявив факти проведення платником податків контрольованих операцій, звіт про яких не поданий.

Змінами в НК зменшений штраф за недекларування контрольованих операцій з 5 до 1 % від суми не задекларованих в звіті контрольованих операцій і внесена технічна правка за визначенням рівня рентабельності контрольованих операцій в умовах трансфертного ціноутворення, визначення звичайної ціни і тому подібне

Встановлено, що база оподаткування операцій з поставки товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (окрім збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, який стягується з вартості послуг стільникового зв'язку, ПДВ і акцизного податку на спирт етиловий, який використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і зроблених з них препаратів (окрім лікарських засобів у вигляді бальзамів і еліксирів).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини