Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про виведення неплатоспроможних банків з ринку

12 серпня 2015, 10:48
1576
0
Автор:
Реклама

12 серпня набув чинності Закон № 629 - VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно вдосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку". З 1 січня 2016 року набудуть чинності зміни Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" відносно введення тимчасової адміністрації, продажу майна. З 1 липня 2016 року набудуть чинності зміни порядку визначення вкладників, які мають право на відшкодування засобів по вкладах.

Законом, зокрема, внесені зміни в ст. 67 Господарського процесуального кодексу: не допускається забезпечення позову у справах, що виникає з корпоративних стосунків, шляхом заборони здійснювати органам державної влади, органам місцевого самоврядування, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб свої повноваження. Не допускається забезпечення позову у справах, відповідачем в яких є неплатоспроможний банк або Фонд шляхом: 1) накладення арешту на майно або грошові суми, що належать відповідачеві; 2) заборони відповідачеві здійснювати певні дії. Майно або грошові суми клієнта неплатоспроможного банку, на які судом накладений арешт до дня віднесення банку до категорії неплатоспроможних, може бути передане приймаючому або перехідному банку або спеціалізованій установі, утвореній Фондом, у встановленому законодавством про систему гарантування вкладів фізичних осіб порядку з письмовим повідомленням Фондом особи, в інтересах якої накладений арешт. При цьому передане майно або грошові суми залишаються обтяженими відповідно до визначення суду про накладення арешту. Відповідні зміни внесені і в Цивільний і Карний процессульные кодекси.

Карний кодекс доповнений двома статтями: ст. 220-1 встановлює відповідальність за порушення порядку ведення бази даних про вкладників або порядку формування звітності, ст. 220-2 - за фальсифікацію фінансових документів і звітності фінансової організації, приховання неплатоспроможності фінансової установи або підстав для відгуку (анулювання) ліцензії фінансової установи.

Законом Нацбанк уповноважений здійснювати попередню кваліфікацію осіб, які можуть брати участь у виведенні неплатоспроможних банків з ринку, і складати перелік таких осіб. Перелік має бути сформований до 1 січня 2016 року.

У Законі "Про банки і банківську діяльність" встановлена заборона для банків здійснювати ризикову діяльність, загрозливу інтересам вкладників або інших кредиторів банку. Перелік ознак, наявність яких є основою для укладення НБУ про проведення банком ризикової діяльності, загрозливої інтересам вкладників або інших кредиторів банку, визначається нормативно-правовим актом НБУ. Також встановлено, що куратор банку має право вимагати виключно у письмовій формі від керівників банку усунення порушень банківського законодавства, виконання нормативно-правових актів НБУ, надання письмових пояснень з питань дотримання банківського законодавства, нормативно-правових актів НБУ, вимог і обмежень в діяльності банку, а також про проведення банком яких-небудь операцій. Куратор банку має право отримувати відповідно до вимог, встановлених нормативно-правових актів НБУ, від вкладників і інших кредиторів банку інформацію, необхідну для забезпечення контролю за виконанням банком своїх зобов'язань.

Національному банку доручено забезпечити ухвалення рішення :

1) відгуку банківської ліцензії і ліквідації банків, зареєстрованих на території проведення АТО, що не здійснюють свою діяльність і припинили участь в системі електронних платежів НБУ;

2) ліквідації банків, зареєстрованих на території АР Крим і міста Севастополя, банківські ліцензії яких відкликані НБУ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини