Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порошенко підписав Закон про місцеві вибори

6 серпня 2015, 15:54
1635
0
Автор:
Реклама

Президент Петро Порошенко підписав Закон про місцеві вибори ( законопроект № 2831-3який був прийнятий 14 липня). Про це повідомляється на сайті Верховної Ради - 6 серпня Закон повернений з підписом Президента.

Закон був прийнятий парламентом 14 липня в редакції, підготовленій Комітетом до другого читання, з деякими поправками, внесеними з голосу.

Закон визначає основні принципи, організацію і порядок проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів і старост.

Вибори депутатів сільських, селищних рад
проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які ділиться територія відповідно села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в сільську громаду), селища, територія утвореної відповідно до Закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад" об'єднаної сільської, селищної територіальної громади.

Вибори депутатів ВР АР Крим, обласних, районних, міських, районних в містах рад
проводяться по пропорційній виборчій системі у багатомандатному виборчому окрузі по виборчим спискам місцевих організацій політичних партій, блоків місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів в територіальних виборчих округах, на які ділиться багатомандатний виборчий округ, який співпадає з територією відповідно до Автономної Республіки Крим, області, району, по території міста відповідно до існуючого адміністративно-територіального устрою або території об'єднаної міської територіальної общини.

Вибори міського (міст, кількість виборців в яких рівна або більше ніж 90 тисяч) голови
проводяться по мажоритарній системі абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, який співпадає відповідно з територією міста відповідно до існуючого адміністративно-територіального устрою або території об'єднаної міської общини.

Вибори сільського, селищного, міського (міст, число виборців в яких менше ніж 90 тисяч) голови
проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, в який входить територія відповідного села (декількох сів, жителі яких добровільно об'єдналися в сільську громаду), селища, територія об'єднаної сільської, селищної громади, територія міста.

Вибори старости
проводяться по мажоритарній системі відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі, в який входить територія відповідного населеного пункту (села або селища) у складі об'єднаної сільської, селищної, міської територіальної громади.

Відмітимо, що згідно однієї з поправок скасована норма про неможливість участі у виборах партій, які створені менш ніж за 1 рік до виборів, або які змінили назву менш ніж за 180 днів до виборів.

Остаточний текст Закону стане відомий після офіційної публікації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини