Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про мирні збори можуть прийняти тільки в 2016 році

6 серпня 2015, 14:26
746
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада відповіла на звернення Вищого адміністративного суду України відносно необхідності термінового прийняття Закону про мирні збори. У листі, підписаному Головою постійного Комітету ВР з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних стосунків Григорієм Немырей, вказано, що План законодавчого забезпечення реформ в Україні предусмотривает ухвалення Закону про мирні збори тільки в II кварталі 2016 року.

Нагадаємо, 22 травня Пленум ВАСУ вирішив звернутися до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів про необхідність правового регулювання стосунків по реалізації права на мирні збори. У своєму зверненні ВАСУ нагадав, що право на проведення мирних зборів, мітингів, демонстрацій закріплено в ст. 39 Конституцій, але врегулювання термінів повідомлення про захід, його форма, масовість, місце і час проведення, а також обмеження відносно реалізації цього права повинні регулюватися спеціальним законодавством.

На це у своєму рішенні вказував Конституційний Суд України ще в 2001 році. Також 24 ктября 2012 року у рамках Універсального періодичного огляду ООН Україна прийняла рекомендацію № 97.123, в якій, зокрема, говориться про необхідність "реалізувати законодавство про право на свободу зборів відповідно до стандартів ст. 21 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права". Окрім цього, Європейський суд з прав людини у своєму рішенні у справі "Веренцов проти України" встановив порушення ст.ст. 11 і 7 Конвенції про захист прав людини і основних свободвитікаючих з пропусків в законодавстві, що стосується свободи зборів.

 "Здавалося б, необхідність термінового прийняття закону про мирні збори очевидна і має бути в інтересах як громадян, так і представників влади, - говорить Голова ВАСУ Олександр Нечитайло, - Проте, судячи з відповіді Комітету ВР, ухвалення відповідного Закону у черговий раз відкладається".

Проте, за словами голови ВАСУ, законодавче врегулювання порядку організації і проведення мирних зборів потрібне, тим більше напередодні виборчого процесу, коли активізується рух цивільних і політичних сил, а рішення судами справ цієї категорії викликає особлива увага і резонанс в суспільстві.

А. Нечитайло відмічає, що зволікаючи з ухваленням закону, парламентарі перекладають відповідальність за правове регулювання взаємин, пов'язаних з мирними зборами, на плечі судів. "Адже відсутність спеціального закону з врегулюванням термінів повідомлення про мирні збори, їх форм, масовості, місця і часу проведення призводить до виникнення труднощів в судовій практиці при дозволі судами справ цієї категорії", - відмітив Голова суду.

По словах А. Нечитайло, така ситуація обурює громадськість і негативно впливає на міжнародний імідж держави. "Втім, створюється враження, що сьогодні існує певна зацікавленість в правовій невизначеності відносно врегулювання цих питань, а представники політичних сил, які вже давно могли вирішити це питання, побоюються зв'язувати себе досконалими процедурами у сфері проведення мирних зборів", - відмітив Голова ВАСУ.

За інформацією прес-служби ВАСУ

Також читайте:

Ухвалення Закону про мирні збори дасть владу право на критику адмінсудів,

Ім'ям України : ЕСПЧ про право на мирні збори в Україні,

Верховний Суд поставив точку в справі Веренцова про мирні збори

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини