Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси оподаткування прибутків фізосіб від продажу продукції тваринництва

6 серпня 2015, 12:23
1060
0
Автор:
Реклама

ГФС роз'яснила, що незалежно від того на яких правах знаходиться у фізособи земельна ділянкаа саме - на підставі права власності або в користуванні, оподаткування доходу, отриманого такою особою від продажу власної продукції тваринництва, залежить виключно від підтвердження фізособою факту самостійного вирощування, розведення, відгодівлі продукції тваринництва.

Ст. 165 Податкового кодексу визначено, в яких випадках прибутки від продажу власною з/х (продукції тваринництва) підлягають оподаткуванню, а в яких - звільняються.

При продажі власної продукції тваринництва груп 1 - 5, 15, 16 і 41 УКТ ВЭДотримані від такого продажу прибутки не є оподаткуваннямиякщо їх сума сукупно за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року. Такі фізособи здійснюють продаж вказаної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

У разі коли сума отриманого доходу перевищує встановлений розмір, фізособа зобов'язана падати контролюючому органу довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодівлю продукції тваринництва. Довідка видається в довільній формі сільською, селищною або міською радою по місцю податкової адреси (місцю проживання) власника продукції тваринництва. Якщо довідкою підтверджено вирощування проданої продукції тваринництва безпосередньо платником податку, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної зарплати.

Якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощуваннярозведення, відгодовування продукції тваринництва, прибутки, які він отримав від продажу такої продукції, підлягають оподаткуванню на загальних підставах.

Відповідно до п. 167.1 ст. 167 НК ставу податку складає 15 % баз оподаткування відносно нарахованих прибутків, окрім випадків, визначених в п. 167.2 - 167.6 ст. 167 НК.

Якщо база оподаткування в календарному місяці перевищує десятиразовий розмір мінімальної зарплати, до суми такого перевищення застосовується ставка 20%.

Згідно п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 НК податковий агент, який нараховує дохід оподаткування на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок з суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в п. 167.1 ст. 167 НК.

Платник податку, одержуючий прибутки від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких прибутків в загальний річний дохід оподаткування і подати податкову декларацію за результатами звітного податкового року, а також сплатити податок з таких прибутків (п.п. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 НК).

Джерело: ГФС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини