Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банківський дайджест: посилення відповідальності, валютні операції і стягнення відсотків

6 серпня 2015, 10:08
2603
4
Автор:
Реклама

Посилення відповідальності за порушення банківського законодавства

Згідно останнім змінам у Положенні про застосування НБУ заходів дії за порушення банківського законодавства, НБУ може видати письмове попередження банку також у разі, коли встановлений об'єм купівлі безготівкової іноземної валюти і банківських металів за гривни перевищує об'єм їх продажу по власних операціях банку. НБУ може обмежити або припинити окремі банківські операції у разі повторного порушення об'єму купівлі іноземної валюти. Також в Положенні тепер встановлені штрафи за такі порушення.

Нове в регулюванні субординированного боргу

Приймаючий банк тепер має право переоформляти зобов'язання, отримані від неплатоспроможного банку, у борг, що субсидується. Окрім цього, до групи активів з ризиком 0 відсотків тепер віднесено також боргові цінні папери, які емітовані міжнародними фінансовими інституціями.

Спрощений порядок видачі ліцензій фізособам для здійснення ряду валютних операцій

Постановою НБУ № 479 від 24.07.2015 року збільшені терміни, впродовж яких необхідно оформити індивідуальну ліцензію особам, що оформили за кордоном рахунок і що розмістило на нім валютні цінності. Сам термін дії ліцензії збільшений з одного до трьох років.

Нові рекомендації НБУ для банків стосовно боржників, які опинилися в скрутному фінансовому становищі

Проблемним боржником вважається боржник, який документально підтвердив неможливість повністю виконати зобов'язання за кредитним договором або ж відносно якого банк виявив обставини, які негативно впливають на платоспроможність боржника. Банкам рекомендується розробити внутрішнє положення про роботу з проблемнимі боржникамиу Рекомендаціях вказані також принципи спілкування з боржниками, принципи проведення аудиту і реструктуризації заборгованості.

Договори банківського вкладу : стягнення відсотків в іноземній валюті

Як роз'яснив Мінюст у своєму листі, стягнення відсотків по договорах банківського вкладу може здійснюватися також в іноземній валютіадже такі відсотки є не штрафною санкцією, а платою за користування грошима. Якщо торба боргу нарахована в іноземній валюті, державний виконавець стягає заборгованість в цій же валюті, а за наявності засобів в гривнах дає доручення на купівлю іноземної валюти і зарахуванні її на рахунок старанної служби.

Дмитро Абраменкостарший юрист Trusted Advisors

Яна Каминскаямолодший юрист Trusted Advisors

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини