Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Без паніки: 7 головних тез ХI Щорічного юридичного форуму

4 березня 2015, 10:04
4332
2
Автор:
Реклама

Форум по розвитку ринку юридичних послуг - захід дуже статусний. Щорічно ивент збирає представників найбільших компаній, керівників адвокатського управління, а також регіональних юристів, чий бізнес не поступається столичним апетитам. Звичайно, в подібних місцях вам не знайти клієнтів, та і нових секретів успішності юридичної справи ви, відвертого кажучи, не розкриєте. Проте, знаходячись в подібному діловому оточенні, ви неодмінно відчуєте себе частиною юридичного співтовариства. Інтелігентного, кваліфікованого і дуже амбітного. А якщо ви позиціонуєте свою фірму як одного з лідерів юридичного ринку, то вже тим більше зобов'язані представляти її на подібному заході. Так було і цього року, в ході ХI Щорічного форуму "Розвиток ринку юридичних послуг в Україні - 2015" від Асоціації юристів України.

Здавалося б, збиратися в таку складну для країни годину, щоб за чашкою кави з круассаном в розкішному п'ятизірковому готелі поміркувати про розвиток юридичного бізнесу, ні в якому разі недоречно. Дійсно, поки на Сході України гримить війна, в інших куточках країни безліч людей наполегливо роблять вид, що усе це їх не торкається. Проте сьогодення кидає українським юристам нові гучні виклики, ставить перед нами серйозні завдання - не лише розробити нове ефективне законодавство, але і навести лад в державному апараті. Завдяки перезавантаженню влади вчорашні адвокати вже сьогодні делеговані юридичним співтовариством АЮУ на допомогу державі, щоб, нарешті, якісно реформувати судову систему, привести в порядок муніципальне господарство, викоренити корупцію в міністерських кріслах і зупинити лихоманку курсу національної валюти. Тому саме колегіальність і взаємнопідтримка допомагає нам з року в рік розвивати юридичний ринок, зміцнювати правове середовище в державі, ділитися досвідом особистих перемог і поразок.

Динаміка ринку юридичних послуг : йдемо або котимося?

Як правило, успішні люди не звикли демонструвати на публіці свою уразливість. Тому на аналогічних форумах минулих років, навіть коли економічна ситуація в країні нестримно погіршувалася, багато партнерів юрфірм часто дозволяли собі браваду і навіть в складні часи показово лукавили про свої успіхи. Проте цього разу навіть "юристи із задзеркалля" були вимушені викласти усі карти на стіл, визнавши падіння показників ринку юридичних послуг приблизно на 50 відсотків.

Цього року тема кризи проходила червоною ниткою за усією програмою юридичного форуму. Втім, українським юристам не варто зациклюватися на чужих невдачах, а уважно вивчити нові реалії ринку юридичних послуг України, про які нам повідали спікери, і спробувати витягнути їх них користь для себе. Адже, говорять, там, де криза - завжди виникають нові можливості. Давайте дізнаємося, які саме!

></p></td></tr><tr valign=

Тимур Бондарев, керівний партнер АТ Arzinger, в оточенні зарубіжних гостей Форуму

1. Юридичний аутсорсинг худнув, АЛЕ бізнес шукає штатних фахівців

Анексія Криму і військові дії на Донбасі "увінчалися" глибокою економічною кризою по всій країні. В результаті великі юридичні компанії визнають, що графіки продажів їх клієнтів, приміром, з таких галузей бізнесу, як фармацевтика і автопродаж, впали приблизно на 50 - 70 відсотків. Природно, це відповідним чином відбивається на виручці юридичного аутсорсинга, який нині почуває себе в якості вичавленого лимона. Не надає упевненості зовнішнім радникам і той факт, що їх клієнти все частіше намагаються замикати юридичну роботу усередині своєї фірми, створюючи в цілях економії власні правові відділи. У результаті, як запевняє керівний партнер АТ Arzinger Тимур Бондаревпрактично будь-яка велика фармацевтична компанія, яка раніше навіть не подумувала про власний юрдепартаменте, має сьогодні до п'яти штатних юристів. А це, у свою чергу, означає нові кар'єрні можливості для профільних фахівців.

2. Клієнти готові розплачуватися лише гривнями, АЛЕ долари можна пошукати за кордоном

Спроби продавати свої юридичні послуги в іноземній валюті віднині вважається моветоном. Оскільки більшість українського бізнесу заробляють сьогодні свої гроші в гривні, навіть найбільші юрфірми були вимушені закріпити ставки в національній валюті. В результаті бюджети юридичних компаній, а також зарплати їх співробітникам повністю перекладені на гривню. В той же час регіональні юристи, на відміну від столичних колег, ніколи не були розпещені американським доларом. Виняток становлять лише нечисленні іноземні клієнти, які ведуть свою роботу з-за кордону і тому розраховуються валютою.

Втім, якщо в Україні отримати валютну виручку стає важче, адвокатське співтовариство пропонує скористатися новими можливостями і спробувати заробляти в нових юрисдикціях. По словах Валентина Гвоздиякерівного партнера ЮФ "Гвоздий і Оберкович", Національна асоціація адвокатів минулого року врегулювала взаємини зі своїми іноземними колегами у Великобританії і Німеччині, що дозволяє сьогодні українським адвокатам отримати ліцензію і забезпечити вихід на відповідні ринки. Якщо, звичайно, ваша кваліфікація це дозволяє.

></p></td></tr><tr valign=

Олег Макаров, керівний партнер ЮФ "Василь Кисиль і Партнери"

3. На ринку сталася масова оптимізація штату, АЛЕ юристи на вільних хлібах набудуть додаткових можливостей

В результаті масштабного скорочення за бортом працевлаштування виявилася маса кваліфікованих юристів, а також співробітників адміністративного персоналу. Деякі юридичні компанії і зовсім перейшли на 4-денний робочий тиждень. З одного боку, завдяки кризі навіть найбільші фірми навчилися економити і відмовилися від непотрібної розтрати. Вони розумно вкладають гроші в рекламу і раціонально розподіляють роботу серед персоналу. Часи, коли партнери мали 2 - 3 асистенти, а бухгалтерія юридичної фірми складалася з 8 чоловік - канули в лету. Сьогодні, маючи в розпорядженні широкий вибір на ринку працевлаштування, юридична фірма може собі дозволити замінити неефективного співробітника на голоднішого до роботи юриста.

В той же час на ринку праці утворилося маса юристів-одиначок, що пройшли непогану школу великих юридичних компаній, які знають, як надати вашому клієнтові ті ж самі послуги. Але набагато дешевше! У результаті клієнт відмовляється від допомоги юридичної фірми, заощадивши на якості і довіривши роботу юристу-фрилансеру. Юридичний бізнес побоюється, що з часом потік таких фрилансеров істотно збільшиться, вони самостійно працюватимуть з чужими клієнтами, заснувавши свої власні адвокатські бюро.

4. Ефективність багатьох практик переглянуть, АЛЕ, ймовірно, хороші судові адвокати знову будуть в тренді

Фірми знову і знову вимушені переглядати раціональність тієї або іншої сфери юридичної практики, оцінювати їх подальшу перспективу залежно від стану економіки. Іноземні інвестиції до країни практично не надходять, а ті, хто встиг зайти в Україну раніше, зараз заморожують свою активність. Тому усі юридичні фірми, яким сьогодні доводиться виживати, вимушені орієнтуватися на нові напрями. Той, хто раніше гидував карним процесом або трудовим правом, - активно освоюють нові спеціалізації. Податкова і антимонопольна практика все ще подають активні ознаки життя, антикорупційна - вселяє певні надії.

Втім, юристи прогнозують, що у разі успішної реалізації судової реформи в Україні знову будуть затребувані професійні адвокати-судебники. Поклавши руку на серце, слід визнати, що раніше них було не так вже і багато. Ймовірно, по те простій причині, що роль такого фахівця істотно нівелювали люди, звиклі вирішувати питання за допомогою прямих домовленостей з представниками Феміди. Що ж, щиро сподіватимемося, що цей прогноз спікерів юридичного форуму збудеться вже в 2015 році.

></p></td></tr><tr valign=

Володимир Зубарь, керівний партнер ЮФ "Юрлайн" (Одеса)

5. Ринок покинуть багато провідних міжнародних гравців, АЛЕ національні юрфірми від цього лише виграють

Ринок очиститься. В усякому разі, на це розраховують українські юрфірми, вже єхидно потираючи руки. Мабуть, вони все ще не забули, як голосно заходили на місцевий ринок їх зарубіжні конкуренти, переманюючи до себе кращих юристів завищеною заробітною платою. Проте минулого року український ринок залишили три міжнародні юридичні компанії, що закрили тут свої офіси. А сьогодні інші істотно знижують свою активність в нашому регіоні. Це глобальний тренд, запевняють експерти, оскільки великі міжнародні гравці в сьогодення переглядають свою стратегію. Раніше вони заходили в Україну заради приватизації і великих транзакційних угод. Але часи міняються…

Втім, українські юристи сподіваються, що їх іноземні партнери, не маючи власного представництва в нашій країні, частіше звертатимуться за допомогою до місцевих фірм, ділячись з ними роботою. Окрім цього, частина великих українських компаній, які як і раніше орієнтуються на експорт своєї продукції в Європу, зацікавлені в отриманні кваліфікованих консультацій по міжнародному праву. Цілком імовірно, що це стане додатковим стимулом для розвитку і глобалізації українського юридичного бізнесу.

6. Адвокатська монополія змусить юристів підтвердити свою кваліфікацію, АЛЕ ті, разом зі свідоцтвом, отримають і професійні гарантії

За переконанням президента АЮУ Дениса Бугаяякщо реформа адвокатури в поточному році вдасться, це в корені змінить український юридичний ринок. Проте багато практикуючих юристів досить хворобливо сприймають перспективу прийняття адвокатської монополії, що передбачає виняткове право на представництво інтересів в судах. Слід визнати, що така реформа може доставити масу клопоту і незручностей тим радникам, які будуть вимушені складати додатковий іспит, оплачувати чималі грошові збори, щоб у результаті не втратити повноцінність своєї професії. З цих причин юридичне співтовариство досі не зійшлося в єдиній думці відносно перехідного періоду після прийняття адвокатської монополії, а також можливих пільгах при отриманні свідоцтва досвідченими консультантами.

></p></td></tr><tr valign=

Денис Бугай, президент Асоціації юристів України, партнер ЮФ "Ващенко, Бугай і Партнери"

Втім, можливість доступу адвокатів до усіх державних реєстрів і баз даних може стати істотним аргументом в питанні доцільності складання додаткового іспиту. Розширення процесуальних повноважень адвоката на законодавчому рівні, вирішення проблеми з неефективністю адвокатських запитів, а також імунітет адвокатського офісу від будь-яких слідчих дій, поза сумнівом, стануть додатковою мотивацією для підтвердження юристом своєї кваліфікації.

7. БЕЗ ПАНІКИ!

Слід визнати, що перед українським юристом сьогодні коштують ні в якому разі непрості завдання, вирішити які під копірку попередніх поколінь правознавців не вдасться. Хтось з нас намагається підібрати ключі до правових головоломок, що виникли внаслідок анексії Криму і витікаючих з нього проблем для місцевого бізнесу. Хтось намагається дати своїй юридичній фірмі нове життя, втікши від правового апокаліпсису, що твориться сьогодні на Донбасі, в інший регіон України. А на когось і зовсім покладаються незвичайні надії на диво у вигляді реформи найважливіших державних інститутів. Причому без права на помилку!

Чи можна щось порадити усім цим людям? Тут, ймовірно, варто лише привести слова секретаря Київської міської ради Олексія Резниковащо відкрило юридичний форум цього року: "Так, сьогодні нашу країну штормить, але давайте будемо першими, хто не піддається паніці. Якщо ми будемо здатні зберігати спокій і вселяти його у свої сім'ї, у свої робочі колективи, своїм клієнтам, ця хвиля здорового глузду неодмінно пошириться по всій країні…"

Сергій Саченкоголовний редактор порталу ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини