Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Овердрафти без забезпечення можливі

30 вересня 2014, 09:55
760
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Своїм постановою № 607 від 25.09.2014 НБУ дещо пом'якшив умови незастосування санкцій до банків, що допустили порушення нормативів у зв'язку з подіями в Криму і на сході України. Виразилося це в розширенні списку операцій, доступних таким банкам.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зокрема, банкам додатково дозволено надавати без отримання забезпечення кредити овердрафт юридичним особам по договорах, ув'язненим до 26.08.2014 (дата набуття чинності постанови НБУ № 529)у рамках загальної суми заборгованості, що існувала на вказану дату. Крім того, спрощено і взаємне кредитування банків - по постанові № 529 pb14053 були дозволені тільки кредити овернайт, тепер же банки можуть надавати один одному кредити на строк до 30 днів (без забезпечення).

Також розширений список цінних паперів, які банки мають право придбавати від свого імені. Він доповнений наступними позиціями:

- цінні папери, емітовані НБУ;

- боргові цінні папери емітентів, цінні папери яких знаходяться в першому або другому рівні лістингу однієї з українських фондових бірж, в межах суми заборгованості, що була на 26.08.2014;

- облігації внутрішніх місцевих позик, емітентами яких виступають міськради обласних центрів і Києва.

Таким чином, банки і їх клієнти отримали можливість реструктуризації раніше виданих кредитів або шляхом їх перетворення на зобов'язання по боргових цінних паперах (облігаціям, векселям), або шляхом видачі кредитів офердрафт.

ПРОТЕ:

Видача нових кредитів без забезпечення як і раніше заборонена. Тому банки дуже прискіпливо перевірятимуть стан позичальників.

Цей матеріал представлений в щоденному огляді головних правових подій Єдиної інформаційної платформи ЛІГА :ЗАКОН ДЛЯ УСІХ. Детальніше про Єдину платформу>>

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини